Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το Ηράκλειο

208

«Απολογισμό τετραετίας» και όχι στην ουσία διάλογο με τους επιχειρηματίες ήρθε να υλοποιήσει στο Ηράκλειο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Υπουργός τα είδε όλα καλά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου, που δείχνει ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει ακόμα και τις αγορές τους σε τρόφιμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες.

«Η κυβέρνηση μπορεί να κοιτάει το επιχειρείν στα μάτια με αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει ότι «πριν τις εκλογές του 2019 το επιχειρείν στο νησί ζητούσε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και σήμερα που μιλάμε έχουμε μειώσει σημαντικά και μόνιμα αυτούς τους φόρους», αναφερόμενος στις πιο σημαντικές – όπως τόνισε – μειώσεις φόρων, όπως το φόρο εισοδήματος σε 22% από 29%, τη μείωση στην προκαταβολή φόρου και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που όπως συμπλήρωσε θα γίνει μόνιμη από το 2023.

«Αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε ο υπουργός, που επανέλαβε τις επιπτώσεις από τις «πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις» διευκρινίζοντας ότι «οφείλαμε να χτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πάλι από κοινού με τις επιχειρήσεις τα καταφέραμε». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές, την επιδότηση ενοικίου, τη χρηματοδότηση και δια μέσω τραπεζικού συστήματος, την επιδότηση του ρεύματος, τις επιδοτήσεις καυσίμων και μία σειρά από άλλα μέτρα, που όπως εξήγησε «δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα ύψους 50 δισ. ευρώ στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «δεν έχει αξία μόνο το ύψος ανάπτυξης, έχει και η ποιότητα της ανάπτυξης» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα το 2022 θα έχει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα θα είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και το 2022 και το 2023 και το 2024».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης ευχαρίστησε για την παρουσία των υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος στη δυνατότητα συνεργασίας των επιχειρήσεων με την κυβέρνηση «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στην ανάπτυξη της χώρας». Στη συνάντηση εκτός από τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, αλλά και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει