30 Νοεμβρίου: Εορτάζουμε τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

155

Καταγόταν από τη Βηθσαίδα της Γαλιλαίας και ήταν ψαράς στη λίμνη Γεννησαρέτ. Ήταν νεότερος αδελφός του Απόστολου Πέτρου και τα δύο αδέλφια ασχολούνταν με την αλιεία. Ο Ανδρέας ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από το Χριστό να γίνει Απόστολος.

Ο ζήλος τους, η φιλομάθεια και η προσδοκία του Μεσσία έφεραν τα δύο αδέλφια κοντά στον Ιωάννη τον Βαπτιστή του οποίου ήταν και μαθητές.

Ο Ανδρέας μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύμαος την Πεντηκοστή, και τη διασπορά των Αποστόλων κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Βιθυνία, τον Εύξεινο Πόντο, την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Αχαΐα. Yπήρξε ιδρυτής της εκκλησίας του Βυζαντίου που έγινε η μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως (Οικουμενικό Πατριαρχείο). Κατέληξε στην Πάτρα.

Εκεί θεραπεύοντας τη Μαξμίλλα  – σύζυγο του ανθυπάτου Αιγεάτου, η οποία πίστεψε στο Χριστό, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε σταυρικό θάνατο γύρω στο 60. Υπέμεινε ανδρειότατα σε ηλικία 80 χρονών μαρτυρικό θάνατο στην Πάτρα, της οποίας είναι πολιούχος και προστάτης. Κατά την παράδοση ο Ανδρέας σταυρώθηκε με σταυρό σχήματος Χ και μάλιστα με το κεφάλι προς τα κάτω, καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να σταυρωθεί στον ίδιο τπο σταυρού με τον Χριστό.

Χρυσάνθη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει