ΣΥΡΙΖΑ: Απογοήτευση για τις μελέτες στο Δήμο Ηρακλείου

122

Απογοητευτική χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την εξέλιξη των πολεοδομικών μελετών στο Δήμο Ηρακλείου, αφού από τις είκοσι δύο συνολικά μελέτες, μόνο οι δέκα είναι ενεργές αλλά κι αυτές με σοβαρά προβλήματα, ως προς τη συνέχειά τους.

Όπως προκύπτει, κλιμάκιο του τμήματος υποδομών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ηρακλείου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργο Καραντινό και πενταμελή ομάδα αρμοδίων μηχανικών της Πολεοδομίας με επικεφαλής τη Διευθύντρια κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις πολεοδομικές μελέτες του Δήμου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η   συνολική αποτίμηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών από τη φάση υπογραφής της σύμβασης μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά από απογοητευτική.

Από τις είκοσι δύο συνολικά μελέτες, μόνο οι δέκα είναι ενεργές αλλά κι αυτές με σοβαρά προβλήματα, ως προς τη συνέχειά τους. Από τις υπόλοιπες, για τις πέντε έχει λυθεί ή αναμένεται να λυθεί η σύμβαση και οι επτά είναι σε αδράνεια. Αλλά ακόμα και για τις δέκα ενεργές μελέτες, είναι μεγάλα τα προβλήματα – εμπόδια για τη συνέχεια και ολοκλήρωσή τους.

Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, τις οριοθετήσεις ρεμάτων, τις γεωλογικές μελέτες που εκκρεμούν και τις φάσεις των αναρτήσεων που έπονται. Είναι εύλογο ότι θα ήταν άδικο να ζητηθούν ευθύνες μόνο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή γιατί αναφερόμαστε σε μια χρονική διάρκεια που ξεπερνά τρεις ή και τέσσερις δημοτικές περιόδους.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την τραγική πραγματικά καθυστέρηση για τις οριοθετήσεις των ρεμάτων και των γεωλογικών μελετών. Απαιτείται μεγαλύτερη επιμονή και συνδυασμένες ενέργειες από τη δημοτική αρχή για την εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Απαιτείται επίσης άμεση ιεράρχηση των ενεργών πολεοδομικών μελετών με κριτήριο την ωρίμανση κάθε μιας ξεχωριστά και την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσής των.

Φυσικά οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Γιατί η κυβέρνηση άφησε μόνη της την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς ουσιαστική στήριξη, με συνεχείς αλλαγές θεσμικού πλαισίου, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις ενδιαμέσων σταδίων και ελλιπέστατη χρηματοδότηση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει