Σταδιακή μείωση των τιμών στα πρατήρια

229

Σταδιακή αποκλιμάκωση στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με κάποια πρατήρια ήδη στο Ηράκλειο να πωλούν τη βενζίνη οριακά κάτω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται περίπου στα 2 ευρώ στο Ηράκλειο με τις τάσεις αποκλιμάκωσης να γίνονται αισθητές το τελευταίο δεκαήμερο.

Ασφαλώς βέβαια μια τιμή κοντά στα 2 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται «λογική» για τους καταναλωτές, δεδομένων των συνθηκών που βιώνουν, ωστόσο το γεγονός ότι η τιμή έπεσε από τα δυσθεώρητα ύψη του καλοκαιριού, αποτελεί, έστω και προσωρινά καλό σημάδι.

Οι προβλέψεις μάλιστα με βάση τους πρατηριούχους και τους εκπροσώπους του κλάδου είναι πως οι «χαμηλές» θεωρητικά τιμές θα παραμείνουν έως και τις 15 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, τόσο για την αμόλυβδη βενζίνη, όσο όμως και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, δόθηκε παράταση στις εκπτώσεις της τάξης των 7 λεπτών ανά λίτρων στην τιμή διυλιστηρίου, ενώ διατηρούνται και οι προσφορές του 5 % για αγορά με πιστωτική κάρτα.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, παρατηρείται μια μικρή καμπή ως προς τη ζήτηση, κι αυτό γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές φοβήθηκαν αυξήσεις μέσα στο χειμώνα, οπότε και έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης προτού να αρχίσουν τα κρύα.

Το θετικό στην όλη υπόθεση πάντως είναι ότι με αυτόν τον, έστω και πάραδοξο τρόπο, ρυθμίζεται κάπως η αγορά, αφού η ζήτηση έχει επιμεριστεί ανά μήνες και δεν παρατηρείται το «περίεργο» σε άλλες περιόδους φαινόμενο, να υπάρχει μηδενική ζήτηση όλους τους υπόλοιπους μήνες και κορύφωση τον Δεκέμβριο έως Ιανουάριο.

Ασφαλώς, παραδοσιακά η μεγαλύτερη ζήτηση θα υπάρξει τον επόμενο μήνα, η οποία όμως αναμένεται μικρότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο Δεκέμβριο πέρυσι ακριβώς επειδή οι καταναλωτές έσπευσαν να βάλουν πετρέλαιο νωρίτερα.

Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι για νέα εκτόξευση τιμών δεν έχουν εξαληφθεί, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο μειώσεων των αποθεμάτων στα ορυκτά καύσιμα, κι εφόσον υπάρξει εμπάργκο από τη Ρωσία, προβλέπεται να δημιουργηθεί νέο κύμα αυξήσεων που θα έχει ως συνέπεια εκτοξεύσεις τιμών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει