Οι παραγωγοί μελιού στην Περιφέρεια

375

Το οξυμμένο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής πευκόμελου συζητήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης στην Περιφέριεα Κρήτης. Το πρόβλημα, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και μελισσοκόμους, οφείλεται στη μείωση της λεγόμενης «μελιτοέκκρισης» η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή παραγωγή πευκόμελου.

Το θέμα συζητήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη Κρήτης, παρουσία της ερευνήτριας του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σοφίας Γούναρη, της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνης Χουδετσανάκη και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Γιάννης Λεονταράκη.

Μετά τη σχετική ενημέρωση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, αποφασίστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  με τίτλο έργου: «Δίκτυο παρακολούθησης και ενημέρωσης των μελισσοκόμων για τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου της Κρήτης» προκειμένου να αναζητηθεί επιστημονικά πού οφείλεται το πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα πευκοδάση του νησιού.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή πευκόμελου στην Κρήτη υπερβαίνει το 60% της συνολικής παραγωγής μελιού στο νησί, ωστόσο φέτος λόγω του προβλήματος με τη μειωμένη μελιτοέκκριση στα πεύκα, η παραγωγή του προϊόντος έχει μειωθεί δραματικά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει