Κρήτη και Ελλάδα θα γίνουν ενεργειακοί κόμβοι

428
Από την Κρήτη η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
Σε πρώτο πλάνο η Κρήτη αναφορικά με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Τη στόχευση να γίνουν η Κρήτη και η Ελλάδα συνολικότερα ένας νέος ενεργειακός κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη, που θα συμβάλει στην πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, τόνισε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άλλες πηγές ενέργειας βραχυπρόθεσμα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτό, σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Γίνονται πολλές επενδύσεις, μεγάλη ποσότητα LNG θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της Ελλάδας.

Επίσης, η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ερευνά αν έχει δικούς της φυσικούς πόρους σε ό,τι αφορά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ σημαντικές έρευνες διενεργούνται από την Exxon και την Hellenic Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχουν κάποιες καλές ενδείξεις. Θα γνωρίζουμε μάλλον σε έναν χρόνο αν πρόκειται να ανακαλυφθεί κάτι ουσιαστικό».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί πρωτοπόρο στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα: «Φυσικά, είμαστε ένας σημαντικός παίχτης στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είμαστε μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας μέσω ανανεώσιμων. Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 10 GW από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ακόμα 2,5 GW από υδροηλεκτρικά. Θέλουμε να φτάσουμε στα 25 GW. Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Και για εμάς είναι μία πραγματική πρόκληση. Έχουμε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές. Το ζήτημα είναι να προτεραιοποιήσουμε επενδύσεις, να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε τα δίκτυα και τις υποδομές για να φέρουμε όλη αυτή την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Και φυσικά μπορούμε επίσης να φέρουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από την Αφρική» είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει