Αντιδράσεις για το νέο ΕΣΥ – Φιλαλήθης: Έχω επιφυλάξεις

341

Μεγάλες αντιδράσεις  συνεχίζει να πυροδοτεί το νομοσχεδίο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης  το Υπουργείο Υγείας.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υγειονομικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς απορρίπτουν το νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του.

Υπογραμμίζουν ότι  καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας, μετατρέποντας την υγεία σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα λιγότερες δωρεάν και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες περίθαλψης.

Οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν χθες στάση εργασίας 12 με 3 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων της Κρήτης, σήμερα  οι Ενώσεις νοσοκομειακών Γιατρών προγραμματίζουν ενημέρωση και συνέντευξη τύπου, ενώ την Πέμπτη θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ και οργανώνουν Παγκρήτια συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

Την ώρα που η κυβέρνηση  προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στην τελική ευθεία της ψήφισης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με δηλώσεις του έκανε λόγο για πιθανή πιλοτική εφαρμογή του.

´Μπορεί, είπε, η δυνατότητα απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα να αφορά αρχικά ορισμένα νοσοκομεία και χειρουργεία.ª

Επιπλέον ανέφερε ότι θα γίνεται έλεγχος καθώς επιθυμία του υπουργείου είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά ιατρικού έργου από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και θα υπάρχουν αυστηρές δικλείδες ασφαλείας.

Τάσος Φιλαλήθης: Έχω μεγάλες επιφυλάξεις για αυτό το νομοσχέδιο

Αυτό είναι εφικτό και τι συμβαίνει με τα συστήματα υγείας άλλων χωρών;

Συνεχιζονται οι κινητοποιήσεις για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει τον ιδιωτικό τομέα στη δημόσια υγεία
Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Προγραμματισμού Υγείας κ. Τάσος Φιλαλήθης, λέει στην “Π” ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με το νέο νομοσχέδιο

Όπως είπε στην «Π» ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Προγραμματισμού Υγείας κ. Τάσος Φιλαλήθης, το  εργασιακό καθεστώς ποικίλει απο χώρα σε χώρα, όμως το βέβαιο είναι ότι η εργασία στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν είναι πλέον ελκυστική για τους γιατρούς.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών, έχει προσφέρει πολύ θετικά πράγματα στο ΕΣΥ και έτσι θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, διασφαλίζοντας όμως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς.

«Για να λειτουργήσει το νέο καθεστώς σωστά και όχι εις βάρος της δημόσιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουμε σοβαρές δικλείδες ασφαλείας, που όμως δεν υπάρχουν στην ελληνική πραγματικότητ» είπε ο καθηγητής ,τονίζοντας ότι έχει μεγάλες επιφυλάξεις για το πως θα εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει