Το Ηράκλειο τίμησε την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

186

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τιμήθηκε στο Ηράκλειο η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη οι βουλευτές Ηρακλείου, ευρωβουλευτής,  αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, κομμάτων, οργανώσεων αποστράτων.

Νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία ενώ ακολούθησε ομιλία για την Εθνική Αντίσταση από την φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου Μάγδα Εμμ. Φραγκούλη.

Το Ηράκλειο τίμησε την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση-μήνυμά του για την επέτειο της Eθνικής Αντίστασης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου έγραψαν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας πράξεις ηρωισμού, γενναιότητας και ανεξάντλητου θάρρους στον αγώνα για την Ελευθερία. Εθνική Αντίσταση αντικατοπτρίζει το αδούλωτο πνεύμα του ελληνικού λαού.

Ως Περιφέρεια Κρήτης αποτίουμε την πρέπουσα τιμή στους ήρωές μας ζωντανεύοντας παράλληλα στις μνήμες μας τις αξίες τις οποίες υπηρέτησαν. Την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στις νέες και στους νέους του τόπου».

Αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι «ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, δεν έχει τυπικό, αλλά απόλυτα ουσιαστικό χαρακτήρα. Γιατί εκφράζει τον πόθο των Ελλήνων, να κρατήσουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες τους, τις σελίδες δόξας και ηρωισμού που γράφτηκαν με το αίμα των Αγωνιστών, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, από τις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.

Στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά της Ελλάδας, το αδούλωτο φρόνημα των ηρώων της Αντίστασης, ήρθε αντιμέτωπο με τους σκληρούς και αδίστακτους κατακτητές. Τις θυσίες, τα ηρωικά κατορθώματα και την αξιοπρέπεια των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης τιμούμε σήμερα, με την υπόσχεση ότι και οι σημερινοί Έλληνες θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο του χρέους, που χάραξαν και πότισαν με το αίμα τους».

Από την πλευρά του, ο  Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σημείωσε ότι, «ο εορτασμός της επετείου της Εθνικής Αντίστασης, φωτίζει μια από τις πιο ηρωικές περιόδους της ιστορίας μας. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που την περίοδο της κατοχής αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους ότι το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων ήταν και παραμένει υψηλό».

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης ήταν ότι «η Εθνική Αντίσταση εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα (1941-1944), αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορική μας πορεία. Απαιτήθηκαν αμέτρητες θυσίες για την λύτρωση από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού και της βαρβαρότητας των χρόνων της Κατοχής.

Με αυταπάρνηση και ηρωισμό χιλιάδες Έλληνες αγωνίστηκαν, δίδοντας και την ίδια την ζωή τους στο καθήκον προς την πατρίδα.  Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ζωντανή την Μνήμη της θυσίας και του αγώνα των προγόνων μας, ως διαρκή παρακαταθήκη αξιών στην πορεία του Ελληνισμού μέσα στον χρόνο. Τιμούμε τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944). Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της χώρας μας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει