ΕΤΑΙΡEΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: «Εκφράσεις του Μικρασιατικού Πολιτισμού»

293

Ημερίδα μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, συνδιοργανώνει η Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής,  με την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωση, που έχει τίτλο: «Εκφράσεις του Μικρασιατικού Πολιτισμού», θα διεξαχθεί την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9 (Αίθουσα Καστελλάκη), ώρα 10:30-13:30, και θα αφορά σε θέματα λογοτεχνίας, μουσικής και αθλητισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ομιλητές θα είναι ο κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η κ. Τιτίκα Καραβία, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Άγγελος Καλογερόπουλος, δρ. Μουσικολογίας και συγγραφέας, και ο κ. Αντώνης Καρτσάκης, δρ. Νεολληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας.

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Άσπα Κυρίμη θα διαβάσει κείμενα του Φώτη Κόντογλου.

Επίσης, την ημερίδα θα πλαισιώσει με τραγούδια από τη Μικρά Ασία η Χορωδία και η Ορχήστρα των Μικρασιατών Μεγάλου Κάστρου υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα:

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

10:30-11:00:  Χαιρετισμοί

Συντονίστρια: Ελένη Βολονάκη, πρόεδρος Εταιρείας Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής.

11:00-11:25: Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:«Η συμβολή του μικρασιατικού αθλητισμού στην ανανέωση του ελληνικού».

11:25-11:50: Τιτίκα Καραβία, μόν. επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας: «Η εικόνα της Σμύρνης: λογοτεχνικές τοπογραφίες και πολιτισμική μνήμη».

11:50-12:15: Αντώνης Καρτσάκης, φιλόλογος και συγγραφέας, δρ. Νεοελληνικής φιλολογίας «Λογοτεχνικές εικόνες του Μικρασιάτη πρόσφυγα στον μεσοπολεμικό τύπο του Ηρακλείου».

12:05-12:25: Άγγελος Καλογερόπουλος, δρ Μουσικολογίας, ποιητής και φιλόλογος: «Οι Μικρασιάτες και η ελληνική μουσική άνοιξη».

12:25-12:50: ΣΥΖΗΤΗΣΗ

12:50-13:10: Άσπα Κυρίμη, ηθοποιός και σκηνοθέτης: «Η Άσπα Κυρίμη διαβάζει Φώτη Κόντογλου».

13:10-13:30: Η Ημερίδα κλείνει με τραγούδια από την Χορωδία και την

Ορχήστρα των Μικρασιατών Μεγάλου Κάστρου υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει