Πώς θα αρδευτούν τα 38 στρέμματα πάνω στα τείχη

564

Ανοίγει διάπλατα ο φάκελος της άρδευσης του αστικού πρασίνου στο Ηράκλειο, αφού οι νέες φυτεύσεις που δρομολογούνται κατά μήκος του ισόπεδου τμήματος των ενετικών τειχών, σε μια έκταση 38 στρεμμάτων, από το ύψος της Βίγλας μέχρι την πύλη του Αγίου Ανδρέα, στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης ανάπλασης που βρίσκεται σε  εξέλιξη,  πιέζει ασφυκτικά τη Λότζια να δρομολογήσει  άμεσα λύσεις.

Η αξιοποίηση των υπόγειων νερών της πόλης είναι η μια πρόταση που έχει κατατεθεί και η δεύτερη αφορά στην αξιοποίηση των νερών της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού.

Ωστόσο μέχρι να πάρει σάρκα και οστά ο σχεδιασμός αυτός, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ποσότητες νερού από την ύδρευση του Ηρακλείου.

Το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λότζια, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις και για το μεγάλο έργο των φυτεύσεων που θα προχωρήσει στο ισόπεδο τμήμα των ενετικών τειχών και γενικότερα του αστικού πρασίνου.

Πώς θα αρδευτούν  τα 38 στρέμματα  πάνω στα τείχηΕίναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή των 38 στρεμμάτων, από το ύψος της Βίγλας μέχρι την πύλη του Αγίου Ανδρέα, που θα φυτευτεί  στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης ανάπλασης αντιστοιχεί σε έκταση 2,5 φορές το πάρκο Γεωργιάδη. Αυτό μοιραία προσαυξάνει και τις ανάγκες εξεύρεσης νερού άρδευσης, με τον Δήμο Ηρακλείου να θέτει σε πρώτο πλάνο την αξιοποίηση των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής του Πολιτιστικού Κέντρου, που είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται σε μεγάλα βάθη και εκτρέπονται στους αγωγούς ομβρίων.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, υπάρχουν ιδιώτες ακινήτων, στους υπόγειους χώρους των οποίων συγκεντρώνονται νερά του υδροφόρου ορίζοντα τα οποία δεν αξιοποιούνται και εκτρέπονται σε αγωγούς ομβρίων. Θέλουμε να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους ζητήσουμε να μας διευκολύνουν ώστε τα νερά αυτά που συγκεντρώνονται κάτω από τις ιδιοκτησίες τους να αξιοποιηθούν για το πράσινο της πόλης.

Όμως παράλληλα γίνονται σκέψεις και για τα νερά της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, σήμερα η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων παράγει 10χιλ κυβικά νερού, από τα οποία τα 6 χιλ. κυβικά οδηγούνται σε περιοχές του Αγίου Σύλλα και του Προφήτη Ηλία για την άρδευση κατοικιών.

Οι υπόλοιπες ποσότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν για το αστικό πράσινο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία χρήματα για να κατασκευαστούν τα αναγκαία δίκτυα   ώστε το νερό αυτό να γίνεται τροφή για το αστικό πράσινο και να μην καταλήγει αναξιοποίητο στη θάλασσα.

Πώς θα αρδευτούν  τα 38 στρέμματα  πάνω στα τείχη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει