25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Εορτάζουμε την Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη, πολιούχο Σητείας Κρήτης

159

Η «πανεύφημος νύμφη Χριστού» γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια γύρω στο 286 από αριστοκρατιακή οικογένεια και πήρε το όνομα Δωροθέα.

Φημισμένη για την ομορφιά και τη σοφία της βαπτίστηκε χριστιανή και έλαβε το όνομα Αικατερίνη. Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Μαξεντίου η Αικατερίνη αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στο Χριστό.

Ο έπαρχος Αλεξανδρείας διέταξε 50 ή 150 περίφημους ρήτορες και φιλοσόφους να την μεταπείσουν. Αντί τούτου, οι σοφοί της Αλεξάνδρειας πείστηκαν από τα σοφά της επιχειρήματα και τελικά ασπάστηκαν και αυτοί τον χριστιανισμό.

Και οι μεν σοφοί θανατώθηκαν στην πυρά, η δε Αικατερίνη βασανίστηκε σκληρά και όταν η θανάτωσή της στον τροχό απέτυχε την αποκεφάλισαν.

Κατά τον αποκεφαλισμό της ανέβλυσε από το λαιμό της γάλα αντί αίμα και το σώμα της κατά τους βιογράφους της μεταφέρθηκε από αγγέλους στο Όρος Σινά που και η ομώνυμη μονή όπου φέρει το όνομά της.

Η Μονή Σινά -Ορθόδοξη- ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό. Κατά την Π.Δ. ο Θεός παρέδωσε στον Μωυσή τις Δέκα Εντολές στο ιστορικό αυτό όρος.

Χρυσάνθη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει