“ΒΟΗΘΩ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ”: Ένας θεολόγος διδάσκει εθελοντισμό και αλληλεγγύη

255

«Βοηθώ, άρα υπάρχω!» είναι το όνομα της νέας πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο θεολόγος του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, γνωστός για την εθελοντική του δράση και το γεγονός ότι πάντα παρακινεί τους μαθητές του να ενδιαφέρονται για όσους έχουν ανάγκη.

Πλέον, δημιουργεί μία μόνιμη εθελοντική ομάδα αλληλεγγύης και βοήθειας στον συνάνθρωπο και η αρχή γίνεται με ημερολόγιο του 2023, τα έσοδα από την πώλησή τους θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η «Π» έχει παρουσιάσει δράσεις, στις οποίες μετείχαν μαθητές του Λυκείου Γαζίου, όπως το Πάσχα του 2019, όταν παιδιά, είχαν μοιραστεί λίγες στιγμές με παιδιά που νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική και την Παιδοαιματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ και τις οικογένειές τους.

Μεταξύ άλλων, μαθητές είχαν επισκεφτεί περίοδο Χριστουγέννων τη Στέγη Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου είχαν τραγουδήσει, χορέψει, βοηθήσει στο φαγητό και μιλήσει με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί.

Ο κ. Ασημακόπουλος
Ο κ. Ασημακόπουλος

Όπως λέει στην «Π», στόχος του είναι στο εξής να γίνονται δράσεις σε πιο τακτική βάση. Θα συμμετέχουν στην ομάδα νέα παιδιά του σχολείου ενώ οι απόφοιτοι θα στηρίζουν τις δράσεις. Ο κ. Ασημακόπουλος θεωρεί πως πρέπει να κινητοποιηθεί η νέα γενιά, μόνο έτσι θα αλλάξει ο κόσμος και θα γίνει λίγο καλύτερος. Οι μαθητές ανταποκρίνονται θετικά κάθε φορά στα καλέσματά του, οι παλιότεροι μαθητές από το Λύκειο Γαζίου είχαν λάβει μέρος σε πολλές δράσεις. Τώρα, λόγω του κοροναϊού, επειδή κάποιες δραστηριότητες «πάγωσαν», τα παιδιά στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου είναι πιο μαγκωμένα, όμως, θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια που ξεκινάει.

Θα έχουν ελευθερία κινήσεων και η στήριξη θα είναι προς όποιον έχει ανάγκη. Μπορεί ένας μαθητής να ενημερώσει πως κάποια οικογένεια στη γειτονιά του έχει ανάγκη και η ομάδα θα φροντίσει για αυτή.

Σε κάλεσμά του, ο ίδιος αναφέρει «Βοηθώ, άρα υπάρχω!

Έτσι λέγεται η νέα και μόνιμη, εθελοντική ομάδα αλληλεγγύης και βοήθειας στο συνάνθρωπο και θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα:

– Το ένα επίπεδο είναι οι μαθητές μου της σχολικής χρονιάς και θα ανανεώνεται με τα νέα παιδιά που θα έρχονται στο Λύκειο κάθε χρόνο.

– Το δεύτερο επίπεδο είναι φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά μου αγαπημένα και αλησμόνητα!

– Το τρίτο επίπεδο είναι ενήλικες, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι.

Από παλιότερη δράση μαθητών του
Από παλιότερη δράση μαθητών του

Η εθελοντική ομάδα βασίζεται στην ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, στην ΑΓΑΠΗ, στη ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ και στο ΣΕΒΑΣΜΟ.

Όσοι συμμετέχουμε, χωρίς καμιά δέσμευση και υποχρέωση:

– στηρίζουμε όσο κι αν μπορούμε τις δράσεις που ανακοινώνονται,

– προτείνουμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις,

– ενημερώνουμε, διακριτικά και με σεβασμό, για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Η πρώτη μας δράση είναι η πώληση των παρακάτω καλαίσθητων και ποιοτικών ημερολογίων για το νέο έτος. Το κόστος του καθενός είναι 5 ευρώ. Όσοι μπορείτε και θέλετε, αγοράζετε ή μού ζητάτε να σάς δώσω για να τα διαθέσετε και σε άλλους. Κατανοητό είναι βέβαια ότι η απόσταση είναι ένα προβληματάκι…

Για τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, έχω κάποιες ιδέες που θα σάς τις πω αργότερα. Να δούμε και το ποσό πρώτα. Εννοείται ότι αν κάποιος/κάποια έχει δικές του προτάσεις, μού στέλνει μηνυματάκι».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει