ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ: Βγήκε η ΚΥΑ που οριοθετεί τις πληγείσες περιοχές

160

Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν από το φονικό πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας της 15ης Οκτωβρίου, σε Μαλεβίζι, Σητεία Ηράκλειο και Χανιά μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών,  με την οποία έγινε η οριοθέτηση των  πληγεισών  περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που πλημμύρισαν. Δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες που την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται κατά 60% από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 40% από άτοκο δάνειο. Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα της πλημμύρας περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες σύμφωνα με τα εξής:

  1. i) σε περίπτωση επισκευής, χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των πληγέντων σταθμών των ιδιοκτησιών του. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης του συνόλου της στεγαστικής συνδρομής υπό μορφή άτοκου δανείου,
  2. ii) σε περίπτωση ανακατασκευής, χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών του. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης του συνόλου της στεγαστικής συνδρομής υπό μορφή άτοκου δανείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντό-

πουλος, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για τη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Μέσα από τη στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και σε συνδιαλλαγή με τις τοπικές κοινωνίες, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγείλαμε, προκειμένου να επανέλθουν οι πλημμυροπαθείς περιοχές στην κανονικότητα, όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει