ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ: Αίτημα Μηταράκη σε Ε.Ε. για άμεση μετεγκατάσταση των 400 μεταναστών

166

Σε υποχρεωτική εκκένωση του αλιευτικού σκάφους με τους μετανάστες που έδεσε χθες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας προχωρησαν χθες οι Αρχές. Χθες λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή οδήγησε στην απόφαση να αποβιβαστούν από το σκάφος και να αναζητήσουν την ασφαλή φιλοξενία στο επιβατηγό πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Στέλιο Καλαϊτζάκη, μετά από διαπραγματεύσεις με τους άνδρες του Λιμενικού και της αστυνομίας και με την κακοκαιρία να «χτυπά» την περιοχή, οι μετανάστες πείστηκαν να κατέβουν από το πλοίο.

Σημειώνεται ότι  με κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ζητσε  η ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης.

Με αφορμή το ναυάγιο, στο οποίο σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές που επικαλείται το υπουργείο εμπλέκονται 400 μετανάστες, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Ο κ. Μηταράκης, τέλος, επισημαίνει: «Ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι «η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει