Δημόσια ΙΕΚ: Όπου φτωχός και η μοίρα του…

396

Επαίτες για την εξασφάλιση γραφικής ύλης και άλλων απαραίτητων υλικών για την πραγματοποίηση των μαθημάτων έχουν γίνει οι διευθυντές των δημοσίων ΙΕΚ. Κραυγή αγωνίας αποτελεί η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών δημοσίων ΙΕΚ, όπου υποστηρίζουν πως τα Ινστιτούτα εξακολουθούν να στενάζουν δύο χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΕΚ και την αναβάθμισή τους.

Όπως αναφέρουν, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο. «Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ “φρόντισε” να καταργήσει την πάγια προκαταβολή που είχε καταφέρει ο Γ.Γραμματέας να εξασφαλίσει για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους.

Κατόπιν αυτού ψηφίσθηκαν: νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των Δ.ΙΕΚ, τροπολογία για την νομοθέτηση της ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, αλλά και αυτό βεβαίως είναι επισφαλές, για λόγους που δύναται να εφεύρει ή να επικαλεσθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να μην υλοποιηθεί. Άρα ούτε πιστώσεις στους υπάρχοντες λογαριασμούς ούτε τρόπος χρηματοδότησης. Με το παρόδοξο, όσα ΙΕΚ έχουν κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο της πάγιας προκαταβολής να τους απαγορεύει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να το χρησιμοποιήσουν. Οι Νόμοι έχουν ψηφισθεί πότε θα εφαρμοστούν;

Όλοι οι Διευθυντές των Δημοσίων ΙΕΚ, έχουμε περιέλθει σε απόγνωση, καταβάλλοντας εξ΄ ιδίων χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ. Στην κορυφή της απόγνωσης τοποθετούμε τα υλικά εκπαίδευσης, όπου η εξεύρεση χορηγών και δωρητών, μας έχει καταντήσει επαίτες και την επαγγελματική κατάρτιση σε επίπεδο ζητιανιάς ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ! Αναγκάσθηκαν οι διευθυντές οργανωμένων Δ.ΙΕΚ να ανακοινώνουν την υπαγόρευση θεμάτων της προόδου για τους ανωτέρω λόγους…

Προσανατολιζόμαστε δε, αν δεν λυθεί «χθες» το πρόβλημα να αποστείλουμε στους εκπαιδευτές τις συμβάσεις τους να τις εκτυπώσουν… και τέλος να δηλώσουμε αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων κλπ. Ποιός θα καλύψει τα παραπάνω έξοδα και πότε; Πώς δουλεύουν τα ΔΙΕΚ χωρίς χρήματα από αρχές Οκτωβρίου;», τονίζεται στην επιστολή.

Όσον αφορά στη στελέχωση, αναφέρουν ότι μετά τις περιορισμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, ενέκρινε όλες τις εκπρόθεσμες ανακλήσεις, ενώ δεν δέχθηκε να γίνουν συμπληρωματικές αποστάσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν πολλά ΙΕΚ να λειτουργούν υποστελεχωμένα, ενώ σε μεγάλα ΙΕΚ με επτά θέσεις προσωπικού και με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, να απασχολούνται μόνο δύο άτομα. Οι συνθήκες εργασίας στα ΔΙΕΚ είναι δύσκολες γι’ αυτό και όλοι τα αποφεύγουν.

Σαράντα οκτώ μέρες στα ΙΕΚ δεν είχαν τοποθετηθεί νέοι υποδιευθυντές ή είχαν ελάχιστους καθώς υπήρχε μια συγκεχυμένη κατάσταση. Οι καθυστερήσεις της επεξεργασίας της προκήρυξης, της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων μοριοδότησης επέφεραν την τοποθέτησή τους μετά την έναρξη του εξαμήνου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά ΙΕΚ. Καμία νέα προκήρυξη για την πλήρωση των κατά προσέγγιση 50 κενών θέσεων που δε γνωρίζουμε πότε θα καλυφθούν.

Οι διευθυντές καλούν τις προϊστάμενες αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπό την υπουργό Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα ΕΕΚΔΒΜ&Ν και τον πρόεδρο του του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση τώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει