«Έχουμε ένα πλαφόν που δεν είναι πλαφόν, ένα κλασικό βρυξελλιώτικο πλαφόν», γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας το Bloomberg. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την καθιέρωση πλαφόν στα 275 ευρώ την μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου.
Όταν χθες, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση τον Δεκεμβρίου, διαπραγματεύονταν γύρω στα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Και όχι μόνο αυτό, όπως σημειώνει η “Ναυτεμπορική”. Ο περιορισμός θα ισχύει μόνο εάν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από αυτές του υγροποιημένου LNG.
Για να αντιληφθούμε πόσο «αστεία» είναι η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πλαφόν αυτό που προτείνεται, δεν θα λειτουργούσε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η τιμή του φυσικού αερίου είχε σκαρφαλώσει στα 275 ευρώ. «Εχουμε ένα πλαφόν που δεν είναι πλαφόν, ένα κλασικό βρυξελλιώτικο πλαφόν», γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας το Bloomberg.
«Πρόκειται για αστειότητα. Είναι μια πρόταση από την οποία δεν προκύπτει τίποτε χρήσιμο για κανέναν, ακόμα και υπό τα πιο ακραία σενάρια, και απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Κομισιόν», εκτιμά στο ίδιο πνεύμα η αναλύτρια του ινστιτούτου Bruegel, Σιμόν Ταλιαπέτρα.
Αποφασισμένη να πιέσει και να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh στην τιμή του φυσικού αερίου θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη (24 Νοεμβρίου), σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
«Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε χθες, ο υπουργός Ενέργειας από τις Βρυξέλλες.
«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, εκτός από την Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμα έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) υποστηρίζουν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ. Η διαπραγμάτευση για το ενεργειακό ζήτημα συνεχίζεται σήμερα σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ.