Αδήλωτο το 80% των ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

416

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου φτάνουν τα ραντεβού που έκλεισαν όσοι κατάφεραν να «αγοράσουν χρόνο» για να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους στους Δήμους Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου, καθώς έληξε και τυπικά προχθές η καταληκτήρια προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των εμπράγματων δικαιωμάτων με το ποσοστό συμμετοχής να μην ξεπερνά το 20%.

Τώρα αρχίσουν τα δύσκολα καθώς οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας που υλοποιεί τη διαδικασία της κτηματογράφησης, καλείται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε προανάρτηση (και στη συνέχεια σε ανάρτηση), και εδώ το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό, με δεδομένο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το 80% των ιδιοκτησιών δεν έχουν δηλωθεί. Πρόκειται για μια θλιβερή αρνητική πρωτοπορία για το Ηράκλειο, που εμφανίζει την πιο χαοτική απόκλιση που καταγράφεται πανελλαδικά. Από κοντά ακολουθούν και τα Χανιά και το Ρέθυμνο, που βρίσκονται σε πιο προχωρημένα στάδια στη διαδικασία της κτηματογράφησης, όμως και εκεί η ψαλίδα των αδήλωτων εμπράγματων δικαιωμάτων είναι μεγάλη.

Η νόμιμη εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Γεωκαταγραφή που έχει αναλάβει τη διαδικασία της κτηματογράφησης στους τρεις Δήμους  κ. Γεωργία Σακαρέλλου με δηλώσεις της στην «Π» εξηγεί ότι σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να προσπαθήσουν να μη χάσουν άλλο χρόνο και να τρέξουν να δηλώσουν άμεσα τις ιδιοκτησίες τους. Βεβαίως στο εξής οι δηλώσεις που θα παραληφθούν θα είναι εκπρόθεσμες, όμως είναι κομβικό τα εμπράγματα δικαιώματα να δηλωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη στερήσουν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα της έγκαιρης απογραφής των δικαιωμάτων τους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να δηλωθούν με γρήγορους ρυθμούς οι ιδιοκτησίες, ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής στις διαδικασίες προανάρτησης και ανάρτησης, που έπονται και εκεί να μπορέσουν να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που ενδεχομένως εντοπιστούν στην απόδοση των δικαιωμάτων τους, είτε ανέξοδα είτε με πολύ μικρό κόστος. Επιπλέον, δηλώνοντας έγκαιρα τα δικαιώματα τους οι πολίτες αποφεύγεται η απόδοση των ιδιοκτησιών σε άγνωστο ιδιοκτήτη και κατ’ επέκταση, μετά το πέρας ορισμένου χρόνου, η μεταβίβαση τους στο Ελληνικό Δημόσιο, πράξη που απαιτεί πολυετείς και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να ανατραπεί.

Επίσης στο όλο θέμα άλλη μια κρίσιμη παράμετρος που αφορά στο γεγονός ότι βάσει του νόμου οι εκπρόθεσμες δηλώσεις χρεώνονται με πρόστιμο το οποίο ξεκινά από 300 έως 2000 ευρώ το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε θα συμβεί αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι η κτηματογράφηση στο Ηράκλειο καλύπτει τον Καλλικρατικό Δήμο συμπεριλαμβανομένων των προκαποδιστριακών ΟΤΑ και συγκεκριμένα Αγίου Μύρωνα, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκέφαλου, Πυργούς,  Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Νέας Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασίων, Σίβας και Τεμένους (Αγίου Σύλλα, Κυπαρίσσου και Προφήτου Ηλία). Οι πολίτες για τα όποια ερωτήματα μπορούν να απευθυνθούν στη διεύθυνση του αρμόδιου γραφείου κτηματογράφησης στο Ηράκλειο το οποίο βρίσκεται στο  1ο χιλιομέτρο της Εθνικής οδού Ηρακλείου – Μοιρών, περιοχή «Εσταυρωμένος», Τ.Κ.71410, Τηλέφωνα:

2810255800 & 2810256400, και στο email: heraklion1@ktimaheraklion.gr & heraklion2@ktimaheraklion.gr.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει