ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ: Με 6,7% θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία φέτος

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% εφέτος και 1,6% το 2023 και το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα γίνονται σε ένα πλαίσιο γενικότερης επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,2% το 2023 από 3,1% εφέτος και της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 0,5% από 3,3%, αντίστοιχα.

Η ανεργία στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 11,8% το επόμενο έτος από 12,6% εφέτος και 14,7% το 2021, ενώ για το 2024 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση στο 11,3%.

Για τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% και περαιτέρω στο 2,3% το 2024 από 9,7% εφέτος, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν.

Αν οι τιμές της ενέ­ργειας συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, αυτό θα εξασθενίσει την κατανάλωση και την παραγωγή και θα ασκήσει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά, αναφέρει η έκθεση. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε τομείς που ανακάμπτουν ισχυρά.

«Ο πληθωρισμός αποκτά ευρύτερη βάση καθώς οι αυξημένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν σε μισθολογικές πιέσεις», αναφέρει.

Θεωρεί σκόπιμο ο μηχανισμός προσαρμογής των μισθών να μετατοπισθεί από τον διοικητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού σε κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις που αντανακλούν τις συνθήκες στους διάφορους κλάδους και την παραγωγικότητα της εργασίας, ώστε να στηριχθούν τα πραγματικά εισοδήματα και παράλληλα να μετριασθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 1,5% το 2024 από 4,3% εφέτος.

Με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2023 θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία, με το κόστος τους να ανέρχεται στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,9% εφέτος.

Επισημαίνει ότι μία βραδύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ενέχει τον κίνδυνο να καθυστερήσει την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Συνιστά να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και να υπάρξει στροφή σε εισοδηματικές ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και μεγαλύτερη στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων.    Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί η πορεία αποκλιμάκωσής του, υποχωρώντας στο 170,7% του ΑΕΠ το 2023 από 175,4% που εκτιμάται εφέτος.

Αντί της επιδότησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη διάθεση των σχετικών πόρων για τη διεύρυνση των προγραμμάτων που στηρίζουν την πρόσβαση σε κατοικίες υψηλότερης ποιότητας, με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει