ΣΤΕΓΗ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ: «Εκφάνσεις του γλωσσικού σεξισμού» σε διαδικτυακή διάλεξη

132

Η 2η διαδικτυακή διάλεξη στον κύκλο Γλωσσολογίας που  οργανώνει η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, με τίτλο “ Εκφάνσεις του γλωσσικού σεξισμού”, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, στις 8:00 το βράδυ.  Εισηγήτρια θα είναι η  Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπάρχει η άποψη ότι η γλώσσα είναι ένα απλό εργαλείο της σκέψης και ότι από μόνη της δεν ευθύνεται για την ανδρική κυριαρχία και τον σεξισμό αλλά απλώς τα αντικατοπτρίζει. Η γλώσσα μπορεί βέβαια να μην ευθύνεται για τις διάφορες ανισότητες, αποκλεισμούς και ρατσισμούς, αλλά αντικατοπτρίζοντας τις έμφυλες διακρίσεις και τον σεξισμό που υπάρχει στην κοινωνία, συντελεί στη διαιώνισή τους.

Η φεμινιστική γλωσσολογία έχει δώσει έμφαση στον αποκλεισμό της γυναίκας από τη γλώσσα και στη χρήση σεξιστικού, μειωτικού για τη γυναίκα λεξιλογίου και γραμματικών δομών.

Πιο πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί πολύ πιο σύνθετες προβληματικές με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κατηγορίας «φύλο» και της σχέσης της με τη γλώσσα, καθώς και σχετικά με το πώς το φύλο, ή, καλύτερα, τα διάφορα φύλα, συμπλέκονται με άλλες παραμέτρους, όπως οι κοινωνικές τάξεις, οι εθνοτικές ομάδες, το status, οι σεξουαλικότητες, και πώς αυτές οι σχέσεις οφείλουν να εξεταστούν από την φεμινιστική γλωσσολογία χωρίς να δημιουργούνται στερεότυπα  και αποκλεισμοί.

Στην  ομιλία θα συζητήσουμε τα παραπάνω θεωρητικά ζητήματα όπως και ζητήματα σεξιστικής χρήσης στην ελληνική γλώσσα, όπου, λόγω του γραμματικού γένους, χρησιμοποιείται το αρσενικό ως γενικευτικό, αποκλείοντας τις γυναίκες από το λόγο και τη γλωσσική αναπαράσταση.

Θα συζητήσουμε επίσης γιατί δεν υπάρχει αντίσταση στα επαγγελματικά θηλυκά π.χ. σε -τρια ή -ισσα όταν έχουν συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο, ενώ για τα επαγγέλματα κύρους το θηλυκό δεν είναι αποδεκτό.

Τέλος, θα εξετάσουμε τις ιδεολογικές και άλλες αντιδράσεις απέναντι στη χρήση του @ ή του ουδετέρου γένους ως μη έμφυλων, μη σεξιστικών επιλογών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε ζωντανή μετάδοση:

-Από τη σελίδα «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο: https://us06web.zoom.us/j/87624999799

Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)

Τηλ: 2843022042 (Δευτ.-Παρ.17:00-21:00)

Web: www.vitsentzoskornaros.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει