Οι αναφορές Κουράκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

128

Στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), καθώς επίσης και για τη διοικητική μεταρρύθμιση εστίασε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στον Βόλο.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Κουράκης, οι πολίτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι πιεστικές ανάγκες του σήμερα δεν μπορούν να περιμένουν αλλά δεν πρέπει και να σκιάσουν την προοπτική των αλλαγών. Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο  σχεδιασμός, ο διάλογος και η σημαντική αύξηση των πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Όσον αφορά την πρόταση για Νέο Σύστημα Κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στη βαρύτητα των  κριτηρίων  κατανομής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι σημαντική αύξηση των πόρων. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αποκέντρωση, γιατί αυτό αξίζουν οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι οι τρέχουσες ανάγκες της αυτοδιοίκησης απαιτούν:

1)  Την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού

2) Την άμεση  απόδοση της νέας γενιάς των παρακρατηθέντων πόρων

3) Την επίλυση των εκκρεμοτήτων  των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι και των συμβασιούχων.

4)  Τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα διακριτή,  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

5) Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα της κατάργησης του  τέλους ταφής, αφού δεν προκύπτει ούτε οικονομικό όφελος, ούτε  περιβαλλοντικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει