ΟΔΗΓΙΕΣ: Πώς θα βγάλετε την καλύτερη παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου

242

Οδηγίες για την καλή παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου δίνει η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και υπενθυμίζει ότι η παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις παρεμβάσεις τόσο του παραγωγού όσο και του ελαιουργού.

«Το ελαιόλαδο συνιστά τρόφιμο, του οποίου η ποιότητα και η εμπορική αξία είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις φυσικοχημικές του ιδιότητες και το οργανοληπτικό του προφίλ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου και προστίθεται:

«Ανάμεσα στις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον ελαιώνα μέχρι την έκθλιψη αλλά και κατά την αποθήκευση ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, είναι οι παρακάτω:

– Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης.

– Αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού και οι επιμολύνσεις από το έδαφος και τα μηχανήματα κατά τη συγκομιδή.

– Για τη μεταφορά του ελαιοκάρπου χρησιμοποιούμε καθαρά διάτρητα πλαστικά τελάρα ή σακιά με αραιή ύφανση από φυτικές ίνες.

– Μεταφέρουμε τον καρπό το συντομότερο δυνατό σε στεγασμένο χώρο του ελαιουργείου  και προγραμματίζουμε άμεσα τη διαδικασία έκθλιψης.

– Στους χώρους του ελαιουργείου θα πρέπει να γίνεται σχολαστική καθαριότητα σε καθημερινή βάση.

– Η έκθλιψη του καρπού λαμβάνει χώρα σε χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, από τους μαλακτήρες έως και τους διαχωριστήρες.

– Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε καθαρές ανο­ξείδωτες δεξαμενές ή δοχεία υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

– Επιδιώκουμε φιλτράρισμα του ελαιολά­δου το συντομότερο δυνατόν για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του από την υγρα­σία και τα στερεά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει