ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ανοίγει ο δρόμος για την τελευταία δόση των 644 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

126

Πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας  δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 644 εκατομμυρίων ευρώ, άναψε η Κομισιόν.

Παράλληλα η θετική πρώτη αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα οδηγεί  σε ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. ευρώ από τη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο που είχε πάρει η χώρα το 2012 από τον EFSF για επαναγορά χρέους.

Tόσο η επιστροφή των SMPs και ANFAs όσο και η μη ενεργοποίήση του επιτοκιακού περιθωρίου  είναι μέτρα που εφαρμόζονται μετά την έξοδο από το μνημόνιο, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.

Η Κομισιόν καταλήγει την αξιολόγησή της σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι Αρχές υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους σε διάφορους τομείς, κυρίως της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής διοίκησης, της δικαιοσύνης, των χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων, του Κτηματολογίου και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ορισμένους τομείς έχει γίνει πρόοδος, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την πλήρη επίτευξη των στόχων.

Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση αναφορικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια Υγεία, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας καθώς και για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καθώς και για εκκρεμότητες σχετικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές καλωσορίζουν τη στενή και εποικοδομητική ενασχόληση των Αρχών σε όλους τους τομείς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει