Γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση εκατοντάδων μεταναστών

ΣΧΕΔΟΝ 500 ΨΥΧΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

146

Εκατοντάδες άτομα που αναζήτησαν μία καλύτερη ζωή μακριά από τα σπίτια τους, αλλά κινδύνευσαν μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι στη θάλασσα, στοιβαγμένοι σε ένα σαπιοκάραβο, διασώθηκαν, ευτυχώς, μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν τα ξημερώματα της Τρίτης και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Το ταξίδι τους που ξεκίνησε από τις ακτές της Λιβύης  -όπως εκτιμάται- έλαβε τέλος στην Κρήτη, όπου ο μηχανισμός έδρασε άμεσα και οι άνθρωποι αυτοί, εμφανώς ταλαιπωρημένοι, πάτησαν στεριά. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης των τελευταίων ετών, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από το Λιμενικό Σώμα, το πολεμικό Ναυτικό αλλά και από εθελοντές, όπως τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, αλλά και κατοίκους της περιοχής.

Από την πρώτη στιγμή που το σκάφος με τους περίπου 400 μετανάστες (οι εκτιμήσεις για τον αριθμό τους κυμαίνονται από 450 ως και 500) εξέπεμψαν σήμα οι λιμενικές Αρχές όχι μόνο των Χανίων, αλλά και από λιμενικές Αρχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, βρέθηκαν στην Παλαιόχωρα προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της ανάκρισης και της ταυτοποίησης,  αλλά και τον εντοπισμό των δουλεμπόρων που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος των 25 μέτρων.

Περισσότεροι από 400 οι μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος
Περισσότεροι από 400 οι μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος

Από την πρώτη στιγμή που το σκάφος «έδεσε» στην Παλαιόχωρα έγινε γνωστό ότι στο σκάφος βρίσκονταν και πολλά παιδιά. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα αγόρι 15 ετών μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Το παιδί αυτό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, είναι διαβητικό και αντιμετώπισε πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από πέντε με έξι ημέρες. Λιμενικοί που μίλησαν στην «Π» ανέφεραν ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι από τη Συρία, υπάρχουν όμως επίσης και αρκετοί Αφγανοί, Λίβυοι, αλλά και Πακιστανοί. Να σημειωθεί ότι οι μετανάστες που έφτασαν στην Κρήτη επρόκειτο σύμφωνα με το σχεδιασμό που ήταν γνωστός μέχρι χθες να … «φιλοξενηθούν» σε σκάφος της εταιρίας ΑΝΕΝΔΥΚ

Δήλωση Πλακιωτάκη

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της γιγαντιαίας επιχείρησης διάσωσης ακυβέρνητου σκάφους με εκατοντάδες μετανάστες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα θανάτου των αδίστακτων διακινητών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει