Ένας χρόνος χωρίς τον Μάνο Χουρδακη

207

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ιστορική – σημαδιακή μερα (17 Νοεμβρίου 2021) που “έφυγε” ο Μάνος μας (Μανώλης Χουρδακης)…

Άλλοι… γονείς και παιδιά, θρηνούν ακόμη αυτές τις μερες τα δικά τους παιδιά που θυσιάστηκαν στο Πολυτεχνείο.

Η οικογένειά μου θρηνού­με και τον αδελφό μου τον Μανο που για μένα ήταν: πατέρας, μάνα, αδελφός, φίλος, σύμβουλος, καθοδηγητής… πρότυπο ζωής και προσφοράς στο συνάνθρωπο, στη λατρεμένη μας Κρήτη, στη δημοσιογραφία.

Μια σπάνια προσωπικότητα μορφωμένου και ακέραιου ανθρώπου με πολύπλευρο και πολυσήμαντο πνευματικό και άγνωστο άνθρωπολογικό έργο.

Για όλα μας τα θέματα, προβλήματα, όλοι συγγενείς λέγαμε «να ρωτήσουμε τον Μάνο, ό,τι πει ο Μάνος…» Και πάντοτε μας έδινε τις σωστές λύσεις όπου κι αν εργάστηκε, στο χωριό μας το Αρχοντικό, στα σπίτια που χτίσαμε, στα χωράφια που καλλιεργούσαμε, στα πανεπιστήμια που σπούδαζε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στην Δημοσιογραφία (εφημερίδες περιοδικά).

Ήταν ανάμεσα στους 10 καλύτερους μαθητές Γυμνασίου στην Ελλάδα, «ψυχή» του Παγκρήτιου Περιοδικού Κρήτη επί 37 χρόνια, στην ΕΡΤ Διεύθυνση Ραδιοφωνίας αναμορφωτής. Παντού άφησε την σφραγίδα του για τις αξίες της ζωής με Δημοκρατικές Αρχές, βοηθώντας με ήθος και σεμνότητα χιλιάδες συνανθρώπους μας αναδεικνύοντας την Κρητική ταυτότητα, το Πνευματικό Φως και την Αληθινή Ανθρωπιά.

Τιμήθηκε βέβαια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (εκτός από το Ηράκλειο),  κυρίως από φορείς επιμόρφωσης και πολιτισμού, συλλόγους που αναγνώριζαν την προσωπικότητα και την προσφορά του στην Κρήτη μας, στο συνάνθρωπο και στη σοβαρή και υπεύθυνη πνευματική Αναγέννηση του τόπου. Επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχάσουμε, υπόσχομαι ότι εμείς που ζήσαμε μαζί του και πήραμε λίγο φως απ΄ το ΦΩΣ του δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ…

 

* Ο Μιχάλης Χουρδάκης είναι  δημοσιογράφος – πρώην  εκπαιδευτικός

Μπορεί επίσης να σας αρέσει