Τι θα γίνει με τις επιχορηγήσεις για τα παιδιά: Ξηλώνεται η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου

213

Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης στην Κιβωτό του Κόσμου αποφάσισε η κυβέρνηση χθες, μετά τα όσα έχουν έρθει στο «φως» για κακουργήματα στις δομές της. Την απόφαση γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η απόφαση αυτή ελήφθη χάρη σε διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2022 και η οποία δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του πατρός Αντωνίου, η Κιβωτός διοικείται από ένα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐστατο η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής οι οποίες συνίστανται στις εξής:

– στη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής

– στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα

– στη διεύρυνση των ηλικακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις αλλαγές που έχουν γίνει «το 40% των παιδιών που ήταν στα ιδρύματα το 2019, είναι τώρα σε ανάδοχες οικογένειες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρές καταγγελίες για ένα ευαίσθητο θέμα όπως τα παιδιά τονίζοντας ότι «χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών από τις Αρχές, δεν χρειάζεται αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία». «Η ΕΛΑΣ συνδράμει στην έρευνα και εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις» τόνισε.

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό του Κόσμου. Πρέπει να έχουν προστασία ό,τι εξέλιξη και να έχει η υπόθεση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας, δε, σε νέα ερώτηση για το θέμα ο κ. Οικονόμου είπε: «Ναι μεν η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης αλλά προτεραιότητα είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της δομής για τα παιδιά που ζουν εκεί. Η δομή λειτουργούσε κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών και ενδεχομένως να υπάρχει ένας κλονισμός στη σχέση αυτή. Η κυβέρνηση οφείλει να μην διακινδυνεύσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της δομής όσον αφορά τα παιδιά. Αυτό με τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση αξιολογεί ότι δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό με τις διατάξεις του 2022 ελήφθη η απόφαση.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δομή και όχι γενικά τις αντίστοιχες δομές.

«Η κυβέρνηση αξιολογεί πολιτικά ότι όσο η υπόθεση αυτή ειναι σε εξέλιξη δεν εξασφαλίζει η παρούσα διοίκηση την ομαλή λειτουργία της δομής για τα παιδιά που διαβιούν σε αυτή και γι’ αυτό προχωρά στην αλλαγή βάσει των διατάξεων» απάντησε σε νέα ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου, εξηγώντας ότι βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2022 η αντικατάσταση αυτή της διοίκησης έχει μάξιμουμ διάρκεια ενός έτους και κινείται παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και αρμοδίων, όπως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, στην Κιβωτό του Κόσμου φιλοξενούνται 135 παιδιά, ενώ αν σε αυτά προστεθούν οι συνοδοί ωφελούμενοι τότε αυτός ο αριθμός φτάνει τους 400. Εξήγησε, δε, ότι «υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχει αρθεί η επιμέλεια από εισαγγελείς, υπάρχουν παιδιά που είναι για αναδοχή, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν οικογένεια».

Κοινή συνισταμένη των κυβερνητικών στελεχών και χωρίς να προκαταλαμβάνεται η ποινική έκβαση της υπόθεσης είναι ότι η σκιά είναι εξαιρετικά βαριά πάνω από την Κιβωτό, κάτι που αντανακλάται και στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να ζητήσει πίσω την οικονομική ενίσχυση προς την Κιβωτό που δόθηκε την περίοδο της πανδημίας και έχει ήδη εκταμιευθεί.

 

Την αντικατάσταση του Δ.Σ. της “Κιβωτού” ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου
Την αντικατάσταση του Δ.Σ. της “Κιβωτού” ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου

Σταϊκούρας: Τι αποφασίστηκε με την εφάπαξ ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μην καταβληθεί επιπρόσθετη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου έδωσε, παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αρχικά διευκρίνισε ότι «η Κιβωτός του Κόσμου είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού. Διαχρονικά οι πάγιες ανάγκες του καλύπτονται από τη συνεισφορά ιδιωτών με τη συμβολή της πολιτείας, υπουργείων, περιφερειών και δήμων. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν καλύπτει, συνεπώς, πάγιες ανάγκες τέτοιων οργανισμών. Δεν πληρώνει το Υπουργείο τις πάγιες ανάγκες αυτών των Οργανισμών».

«Τι κάναμε όμως εμείς; Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιλέξαμε με κοινωνική ευαισθησία εξαιτίας και της πανδημίας του κοροναϊού να ενισχύσουμε οικονομικά για πρώτη φορά επιπλέον τέτοιους οργανισμούς, όπως η Κιβωτός του Κόσμου» ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για επιπρόσθετη εφάπαξ ενίσχυση με τελικούς αποδέκτες τα παιδιά.

Έγινε ένα αίτημα από την Κιβωτό του Κόσμου, ύψους 50.000 ευρώ στις 26 Αυγούστου. Πώς να πληρωθεί; Να πληρωθεί μέσα από τον ειδικό λογαριασμό δωρεών προς αποπληρωμή εκτάκτων δαπανών για την πανδημία με στόχο τη δημιουργία 8 αναρρωτηρίων στις δομές όλα της Ελλάδας.

Αποφασίσαμε τον Σεπτέμβριο να δοθεί αυτό, όμως με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημόσιους πόρους και με συνέπεια απέναντι τους πολίτες, να ανακαλέσουμε για πρώτη φορά επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναβρασμός και ανησυχία

Αναβρασμός, οργή και ανησυχία επικρατεί τα 24ωρα μετά τις καταγγελίες για κακουργήματα σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες δεν έχουν τέλος, με παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί από τη ΜΚΟ στο παρελθόν να περιγράφουν πολύ άσχημες εικόνες.

Την ίδια ώρα, η αγωνία γονέων που τα παιδιά τους φιλοξενούνται στην «Κιβωτό» δείχνει να μεγαλώνει.

Γονείς ζητούν πίσω τα παιδιά τους

Ένταση επικράτησε χθες το πρωί της στο κτήριο της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, με γονείς να ζητάνε να τους δώσουν πίσω τα παιδιά τους.

Όπως μετέδωσε το OPEN, οι γονείς έσπασαν την πόρτα για να μπουν, ενώ στη συνέχεια εξήλθαν.

Ένας πατέρας από τη Συρία ζητούσε φωνάζοντας να δει τον πατέρα Αντώνιο και να του δώσουν πίσω τα παιδιά του, τα οποία προφανώς φιλοξενούνται στη δομή. Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «τους έχουν πάρει τα παιδιά» για να τα «πουλήσουν» και ότι «πρέπει να γίνουν υιοθεσίες».

«Πετάχτηκε και μας είπε “μην κάνετε τέτοια πράγματα, θα βρείτε τον μπελά σας”. Τα παιδιά μας θέλουμε, να δούμε τα παιδιά μας», σημείωσε.

 

Ξεκινούν σήμερα οι καταθέσεις

Στο «μικροσκόπιο» δύο εισαγγελέων ανηλίκων μπαίνουν πλέον οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Τα στόματα φαίνεται πλέον να ανοίγουν και οι εξελίξεις δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να είναι ραγδαίες.

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της Κιβωτού, τον οποίο 19χρονος κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίησή του, όπως και τρεις ακόμη εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού, μπαίνουν σε αυτή τη φάση στο στόχαστρο των δύο εισαγγελέων ανηλίκων και ελέγχονται για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα διερευνώμενα αδικήματα, θα περιοριστούν μόνο σε αυτά τα δύο, καθώς μπορεί σε αυτά να προστεθούν και άλλα, ανάλογα με τα στοιχεία που θα εισφέρουν μάρτυρες και πρόσωπα που έχουν καταγγείλει κακοποίησή τους, είτε σωματική, είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική.

Από σήμερα κιόλας – όπως αναφέρουν πληροφορίες – οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις πρώτες καταθέσεις από παιδιά που έχουν καταγγείλει κακοποίηση κάθε είδους μέσα σε δομές της Κιβωτού αλλά και από εργαζόμενους σε αυτή.

Πρόθεση είναι η έρευνα να διενεργηθεί κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας και με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει