«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού

261

Η MoueTTe Theatre Group παρουσιάζει σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά το εμβληματικό κείμενο του Διονύσιου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», σε σκηνοθεσία Στέλλας Κουφάκη και ερμηνεία Σοφίας Δερμιτζάκη.

H παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Ιττάρ Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει δεύτερη απογευματινή παράσταση, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ.

“Ogni bene ha il suo male”

«Κάθε καλό έχει το κακό του»

«Σελίδες καθαρογραμμένες και διορθωμένες με προσοχή. Άλλες γραμμένες εντατικά. Με βιασύνη και μικρά δυσανάγνωστα γράμματα, προς κάθε δυνατή κατεύθυνση. Κάποτε χαοτικές (…), πολυάριθμες παραλλαγές, συνεχείς εναλλαγές ελληνικών και ιταλικών…»

Κατερίνα Τικτοπούλου

Ένα κείμενο που έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο.

Ο Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) επεξεργάζεται πυρετικά τον μύθο της «Γυναίκας της Ζάκυθος» και παραδίδει το πιο προκλητικό του έργο, μια σατιρική αλληγορία βιβλικού ύφους και μεγέθους που καταβυθίζεται στον ψυχισμό του ανθρώπου, ανασύρει κι αναμετράται με φόβους αρχέγονους κι αγωνίες υπαρξιακές. Πλάθει δυο χαρακτήρες, τον Ιερομόναχο Διονύσιο και τη Γυναίκα της Ζάκυθος, που μετουσιώνονται σε, κι ενσαρκώνουν το δίκαιο και το άδικο, τη λογική και το πάθος, το καλό και το κακό – όψεις του ίδιου νομίσματος, μιας ανθρώπινης φύσης που πάλλεται, αμφιταλαντεύεται, καταπονείται, ζει. Και στο φόντο, μια εποχή καθοριστική για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η πολιορκία του Μεσολογγίου και ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία…

Στην παράστασή μας μια ηθοποιός, μια γυναίκα, προσεγγίζει τα χειρόγραφα του Σολωμού ως «σκεπτόμενη αναγνώστρια» (riflesiva lettrice), όπως αξίωνε ο ίδιος ο ποιητής. Με την εκτύλιξη της ιστορίας, παρασύρεται κι απορροφάται από τον ιλιγγιώδη ρυθμό του σολωμικού έργου, κάνοντας κτήμα της και βίωμα τον πόνο και τις αγωνίες των χαρακτήρων – έρχεται αντιμέτωπη με τα δικά της σκοτάδια, τους φόβους και τις αναστολές και υμνεί την πολυπλοκότητα και τη φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης.

Συντελεστές: Διασκευή: Στέλλα Κουφάκη Σκηνοθεσία / Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Στέλλα Κουφάκη Video παράστασης: Μαρία Παπαδάκη Φωτισμοί: Αντώνης Αλεξάκης Σχέδιο αφίσας: Ξάνθος Βενιζέλος Γραφιστική επιμέλεια: Ειρήνη Φερεντζάκη * Η εικαστική δημιουργία της αφίσας αποτελεί μια σπουδή πάνω στη «Σταύρωση» του Φράνσις Μπέικον. Ερμηνεία: Σοφία Δερμιτζάκη Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης Συνδιοργάνωση: MoueTTe Theatre Group – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργοι, άνω των 65 ετών) και 5€ (ατέλεια). Προπώληση 10€ στα ταμεία του Μουσείου, κατά τις ώρες λειτουργίας του. Καθημερινά 09:00- 15:00 & Σαβ/κο 10:00- 17:00 (Χειμερινό Ωράριο: 01 Νοεμβρίου – 31 Απριλίου) Τηλέφωνα κρατήσεων: 2810 220610 (ώρες λειτουργίας Μουσείου) και 6942291891. Οι κρατήσεις ανευ πληρωμής θα ισχύσουν μεχρι και 15 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης.

Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει