«Έφυγε» η Μαλβίνα Σφίγγα-Δακτυλά

232

Πένθος επικρατεί στο Ηράκλειο και τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου από τον θάνατο της Μαλβίνας Σφίγγα -Δακτυλά, η οποία υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του συλλόγου.

Υπήρξε συνεργάτιδα της «Π» και πάντα μέλημά της ήταν η διατήρηση των ηθών και εθίμων, να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του τόπου, από όπου είχαν έρθει οι πρόγονοί της.

To 2004 ήταν ανάμεσα στις προσωπικότητες που είχαν τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Είχε λάβει το βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών και πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σημαντική διάκρισή της, αφού το 2000 είχε γίνει επίτιμη δημότης του Δήμου Αλατσάτων της Τουρκίας ενώ το 2001 της είχε απονεμηθεί το βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί». Το νέο αυτό βραβείο της είχε δοθεί για τη συμβολή της στη σύσφιξη των σχέσεων Ηρακλείου Κρήτης και Ιωνίας Μ. Ασίας.

Η ίδια, στην «Π», είχε πει, μεταξύ άλλων: «Η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, απέδωσε τιμή στο πρόσωπο της απλής Μαλβίνας. Βρέθηκα ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες, σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς. Η συγκίνησή μου ήταν τόσο μεγάλη, που είπα κάποια στιγμή ότι η καρδιά μου δε θα αντέξει, ιδιαίτερα όταν ακούστηκε από τον πρόεδρο της Ακαδημίας ότι οι γονείς μου ήρθαν στο Ηράκλειο το 1922 και ότι εγώ αγάπησα και εκτίμησα την καταγωγή μου και έχω προσφέρει κάποια πράγματα στον τόπο, στη διατήρηση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας και στην ελληνοτουρκική φιλία, αλλά και στην ανάπτυξη φιλικών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων του νομού Ηρακλείου και της Τουρκίας».

Η κηδεία της έγινε το Σάββατο στα Νέα Αλάτσατα όπου συγγενείς και φίλοι είπαν το στερνό «αντίο»…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει