Εντυπωσιακή άσκηση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Κρήτη

468

Με… καρδιά της την Κρήτη και ειδικότερα την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε η αεροπορική άσκηση “Falcon Eye 3” μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω της άσκησης, η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία της με χώρες του αραβικού κόσμου και να δημιουργήσει αναχώματα απέναντι στις βλέψεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.  Για το λόγο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, προωθεί την ενδυνάμωση των δεσμών με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, επιχειρώντας τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας απέναντι στην επιθετική τακτική της Άγκυρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άσκηση Falcon Eye 3, η οποία αποτελεί τη συνέχεια των «FALCON ΕΥΕ – 1» και «FALCON ΕΥΕ – 2» που άρχισαν πριν τρία χρόνια έπειτα από πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας με αραβικές χώρες.

Στο πλαίσιο της άσκησης, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, μεταστάθμευσαν έξι μαχητικά F-15 της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και χθες, συνεκπαιδεύτηκαν με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους σε ασκηση τύπου LIVEX (Live Exercise) η οποία περιελάμβανε όλα τα είδη εναέριας μάχης.

Χθες, στην 115 Πτέρυγα Μάχης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία έδωσαν  το «παρών» ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς με τον αρχήγο της Πολεμικής Αεροπορίας Σαουδικής Αραβίας.
Ο αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς με τον αρχήγο της Πολεμικής Αεροπορίας Σαουδικής Αραβίας.

Η Ελλάδα μέσω της άσκησης και λοιπών ασκήσεων που έχει σχεδιάσει, ενισχύει συνεχώς την αμυντική συνεργασία με χώρες «κλειδιά» του Αραβικού κόσμου με την στρατιωτική ηγεσία να δημιουργεί μεθοδικά έναν πυλώνα σταθερότητας απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη από το F-16 Block 52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ», ενώ τα F-15 του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν χαμηλές διελεύσεις πάνω από το αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγα Μάχης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετά την ολοκλήρωση της επίδειξης εξέφρασε στους δημοσιογράφους την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της άσκησης τονίζοντας πως στόχος της Ελλάδας είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτεράρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επεσήμανε τη δύναμη του ελληνικού στρατού στα όπλα και τις συμμαχίες, προωθώντας το μήνυμα της αποτροπής, της ισχύος και της επικράτησης. Τόνισε « Θα προστατέψουμε κάθε κουκκίδα στον χάρτη, κάθε βράχο στην ελληνική επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, αντιπτέραρχο Turki bin Bandar, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης 2 F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας εναντίον 2 F-15 της RSAF.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει