Άλλος αερολογεί ανεύθυνα κι άλλος πληρώνει το μάρμαρο

286
Toυ Τίτου Ταγαράκη*

Θα θυμάστε ασφαλώς το πολιτικό εκκρεμές (ένα από τα πολλά),  σημαίνον στέλεχος και αν.τομεάρχη στην τότε σκιώδη κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτή της ΝΔ κ. Κατερίνα Παπακώστα, που στη συνέχεια, μετά την διαγραφή της, προσχώρησε στους ΑΝΕΛ (την οποία διαγραφή μάλιστα σχολίασαν αρνητικά στα ΜΜΕ τόσο ο Καμένος, όσο και ο Ζαχαριάδης) και στο τέλος, μετά την ίδρυση της «Νέας Ελληνικής Ορμής» κατέληξε ως συνεργαζόμενη υποψήφια  στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2019, οπότε και απέτυχε.

Αυτή λοιπόν την κυρία, ο κ.Τσίπρας, λόγω των δεσμεύσεών του στην αλήστου μνήμης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συγκυβέρνηση, τοποθέτησε υφυπουργό Προστασίας του πολίτη (για ένα φεγγάρι), οπότε, ως φαίνεται ήταν  αναγκαίο κάτι να λέει κι αυτή για να τιμήσει το πόστο  και την επιλογή της από την «πρώτη φορά» αριστερή; συγκυβέρνηση.

Η εν λόγω κυρία λοιπόν, στις 19-4-2019, χωρίς κανένα νομικό έλεγχο, προέβη σε αεριτζίδικες μη  νόμιμες δημόσιες δηλώσεις, κατά το στάδιο της διενεργούμενης  κύριας ανάκρισης σε βάρος υποδίκου Δικηγόρου, με τις οποίες ανοικτά παρότρυνε τους πολίτες να πιστέψουν στην ενοχή του, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, και προδικάζοντας τη δικαστική κρίση επί της υπόθεσης. Στην ουσία δηλαδή έσπευσε να εκφράσει την βεβαιότητά της περί της ενοχής του συλληφθέντος, αμέσως μετά την σύλληψή του και πριν ακόμη ο ίδιος απολογηθεί, επιχειρώντας να προκαταβάλει την δικαστική κρίση.

Βεβαίως η προαναφερόμενη συμπεριφορά της παραπάνω εκπροσώπου δημόσιας αρχής, αναμφίβολα συνιστά, παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας, όταν και η ίδια ήταν Δικηγόρος στο επάγγελμα και κατά τεκμήριο θα’ πρεπε να το γνωρίζει.

Για τους λόγους αυτούς, ο συλληφθείς Δικηγόρος, ζήτησε με αγωγή του την καταβολή αποζημίωσης «ως εύλογη χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη», από τις δημόσιες δηλώσεις της υφυπουργού προστασίας του πολίτη, οι οποίες προσέβαλαν τόσο το τεκμήριο της αθωότητας, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα σε βάρος του, το οποίο ευθέως υποσκάπτει  τα εχέγγυα για την ορθή ποινική του μεταχείριση, όσο και την προσωπικότητά του και ιδίως την τιμή και την υπόληψή του, εν όψει της βαρύτητας των δηλώσεων, της επαγγελματικής του πορείας και της αμφισβήτησης της εντιμότητας του ήθους και της ακεραιότητάς του,  όταν μάλιστα εκδόθηκε μεταγενέστερη απαλλακτική Εισαγγελική πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε από  το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Εφετών.

Για τους παραπάνω, βάσιμους και νόμιμους λόγους, με την αριθμ. 14551/2022 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, από την εκδίκαση σχετικής αποζημιώσεως του παθόντα, επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, ένα σημαντικό ποσό με το νόμιμο τόκο, στο ελληνικό Δημόσιο το οποίο «εκπροσωπούσε» δήθεν η εν λόγω λειτουργός του.

Επειδή όμως το όποιο επιδικασθέν τοκοφόρο ποσό, θα καταβληθεί με βεβαιότητα από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ως αιμοδότη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, θα πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη, να καταλογιστεί αναγωγικά στην τότε «εκπρόσωπό» του, η ανευθυνότητα και ανεπάρκεια της οποίας είναι η γενεσιουργός αιτία πληρωμής του, γιατί η τιμωρία αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της προσοχής των «κομματικών ρητόρων» που παριστάνουν στην κοινωνία τους πανεπιστήμονες  και ξερόλες «επί παντός επιστητού».

 

*Ο Τίτλος Ταγαράκης είναι επίτιμος δικηγόρος π. πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει