ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Άσβηστα και διαχρονικά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

113

Κόκκινα γαρύφαλλα, στεφάνια, παιδικές ζωγραφιές και συγκίνηση. Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν χθες  Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με χιλιάδες πολίτες να συρρέουν στο ιστορικό κτήριο στην οδό Πατησίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973 και να συμμετέχουν στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στο Ηράκλειο, αλλά και στις άλλες πόλεις της Κρήτης όπου υπήρξαν εκδηλώσεις μνήμης. Σε μια συννεφιασμένη Αθήνα οι δρόμοι γέμισαν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, στον φασισμό, αιτήματα για καλύτερη ζωή, υγεία, παιδεία με το σύνθημα το «Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» να επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Η πόρτα που έλιωσε το τανκ και το μνημείο για τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους σκεπάστηκαν από λουλούδια, και αυτό είναι αποστομωτική απάντηση σε όσους ακόμη αμφισβητούν τον ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην ανατροπή της Χούντας ή προσπαθούν να υποβιβάσουν τον αγώνα των φοιτητών ή φτάνουν μέχρι το σημείο – παραποιώντας ντοκουμέντα- να αμφισβητούν την ύπαρξη νεκρών.

Πολίτες κάθε ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές και ηλικιωμένοι εναπόθεσαν ένα γαρύφαλλο στο σημείο και τίμησαν τους νέους που πριν από 49 χρόνια αψήφησαν τον τρόμο και την καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της Χούντας και με το αίμα τους έγραψαν ιστορία.

Η μαζικότητα της πορείας εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και την αποφυγή επεισοδίων, με όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντάσεις να μην βρίσκουν προς το παρόν πρόσφορο έδαφος.

Δύο μολότοφ στην οδό Δραγατσανίου στην κάτω πλευρά της Πλατείας Κλαυθμώνος όπου ήταν σταθμευμένο όχημα της αστυνομίας, χωρίς να προκληθούν ωστόσο ζημιές ή τραυματισμοί. Από την πλευρά της η αστυνομία απάντησε με κρότου λάμψης.

Στην Κρήτη

Συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν χθες  με αφορμή την 49η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, από φορείς και συλλόγους που κρατούν ζωντανή τη μνήμη για το ιστορικό γεγονός.

Στο Ηράκλειο πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε  στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια  οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πορεία πραγματοποιήθηκε  και στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, από φοιτητικούς συλλόγους, το Εργατικό Κέντρο Χανίων και άλλους φορείς.

«Το Πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μάς καλεί» ανεφεραν τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει