Ένα ντοκιμαντέρ στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη από τη ΝΕΚΛΗ

159

Σκην: Άρης Χατζηστεφάνου.

Αφήγηση: Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου.

Το νέο  ντοκιμαντέρ του  Άρη Χατζηστεφάνου “Τελευταίο Ταξίδι”  θα προβάλλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Αστόρια.

Θα ακολουθήσει online συζήτηση με τον σκηνοθέτη, Άρη Χατζηστεφάνου.

Ο  σκηνοθέτης συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου  και μαζί  ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία καθόρισαν τη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του συγγραφέα και τελικά στοίχισαν τη ζωή του. Η αφήγηση της παλιάς Ιαπωνίας που προκύπτει από τα αποσπάσματα σημειώσεων του Νίκου Καζαντζάκη αντιπαραβάλλονται με εικόνες από τη χώρα σήμερα και εμπλουτίζονται με anime, video games και manga.

Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελιβεράδες της διαμοιραστικής οικονομίας, ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ασία, αλλά και μια πανδημία που – τότε όπως και τώρα – ανατρέπει τις βεβαιότητες για τον κόσμο γύρω μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει