ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: 49 χρόνια μετά και οι μνήμες παραμένουν άσβηστες

149

Με ένα λουλούδι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, πολλοί πολίτες από χθες τιμούν τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν 49 χρόνια πριν. Οι εκδηλώσεις για την ηρωική εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών κορυφώνονται σήμερα.

Μεγάλη κινητοποίηση της  αστυνομίας φέρνει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου με σχεδόν 5.700 αστυνομικούς επι ποδός για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας και έκτακτες ρυθμίσεις της κυκλοφορίας λόγω των εκδηλώσεων.

Στεφάνι για την 49η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ράνια Σβίγκου και αντιπροσωπεία του κόμματος.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, είναι ένα εθνικό ορόσημο αγώνων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973.

Πλήθος κόσμου καταθέτει ένα λουλούδι στο μνημείο για το Πολυτεχνείο«Η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση των φοιτητών, η δίψα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο με ειρήνη και συνεννόηση των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με ισχυρό κράτος δικαίου. Ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο», συνέχισε και πρόσθεσε: «Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη».

Διαχρονικά και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ χαρακτήρισε τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παραβρέθηκε χθες σε εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο χώρο του Πολυτεχνείου με ομιλητή τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στο Ηράκλειο, θα γίνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε κάλεσμά του, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρει, μεταξύ άλλων «Οι εργαζόμενοι κρατούσαν και κρατούν  ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα του Νοέμβρη του  ‘73 όταν η λαϊκή οργή ξεχείλισε με την 7χρονη τυραννία».

Πλήθος κόσμου καταθέτει ένα λουλούδι στο μνημείο για το ΠολυτεχνείοΟ περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει πως «49 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημείο αναφοράς, πηγή δύναμης και αισιοδοξίας, ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Ιδιαίτερα σήμερα στην πορεία του χρόνου, το παράδειγμα εκείνης της γενιάς μας δείχνει πως ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι επίκαιρος. Είναι αγώνας για την ελπίδα και την προοπτική».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρει «σαράντα εννέα χρόνια από τότε, η Ελλάδα προχώρησε, ανέδειξε την παρουσία της στα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, προτάσσοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευημερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για όλους τους πολίτες της, και αντιμετωπίζοντας με βάση το Διεθνές Δίκαιο τις σχέσεις της με όλες τις χώρες».

Μηνύματα για τη σημερινή επέτειο στέλνουν ακόμα, συνδικάτα, φορείς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει