Κι όμως, δεν καταδικάζουν όλοι τη Ρωσία

Παρά τη γενικότερη καταδίκη της σφοδρότητας του πολέμου στον οποίο επιδίδεται για μήνες ο Ρώσος πρόεδρος, δεν υπήρξε καθολική κατακραυγή των πράξεων του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το καταδικαστικό ανακοινωθέν του πολέμου να εκδοθεί κατά πλειοψηφία, ενώ για πρώτη φορά δεν υπήρξε αναμνηστική φωτογραφία όλων των ηγετών.

Μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Βραζιλία αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες που είχαν βάλει στην απομόνωση τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο ABC, Κίνα και Ινδία έχουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα – που μάλιστα έγιναν στενότεροι μετά από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – και αποφεύγουν επιμελώς να ασκούν κριτική στον  Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μέλη της G20 – οι  ΗΠΑ και οι συμμάχοί τους σε Ευρώπη και Ασία, έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ωστόσο η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική εμφανίζονται απρόθυμες να το πράξουν. Αλλά και η Βραζιλία, παρά την επικράτηση Λούλα στις προεδρικές εκλογές προτίμησε να μην γίνει επιθετική απέναντι στο καθεστώς της Μόσχας, υιοθετώντας την πολιτική του Μπολσονάρο.

Το «μαύρο πρόβατο» της συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε από το Μπαλί τις χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν» το ανακοινωθέν με την απαίτηση για  ρητή καταδίκη της Ρωσίας.

Στη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε, τα «περισσότερα μέλη καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο» που έχει προκαλέσει, ωστό-σο, υπήρχαν επίσης «διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας», επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος.

«Οι διχογνωμίες στους κόλπους της G20 αναφορικά με το πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα μπορούσαν εύκολα να καταστήσουν αυτήν την σύνοδο κορυφής ως την πρώτη στην ιστορία της συνόδου που απέτυχε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν», ανέφερε ο Τζον Κίρτον, διευθυντής της έρευνας στη G20 για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που εδρεύει στο Τορόντο.

Η αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία της G20 ακυρώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της συνόδου επειδή πολλοί ηγέτες αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν με οποιονδήποτε εκπροσωπεί τη Ρωσία, τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπο «Axios».

Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας, ωστό-σο, όπως επισημαίνεται στον Guardian, υπήρξαν και άλλες απόψεις.

Οι G20 κατέληξαν ότι  «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Στη σημερινή εποχή δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος». Ο πόλεμος της Ουκρανίας, τονίζεται στη δήλωση «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία-περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει