Ακρίβεια και πληθωρισμός και η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ

123
του Χρήστου Στρατάκη*

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι οι δύο μεγάλες πληγές που μαστίζουν στις μέρες μας την κοινωνία.

Επειδή, όμως, ο πληθωρισμός προκύπτει από τη συνεχή αύξηση των τιμών των αγαθών μιας οικονομίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αξίζει να δούμε πώς τα μεγέθη αυτά εξελίχθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τη δεκαετία 2001-2010 ο πληθωρισμός ήταν γύρω στο 3%-5% και τη δεκαετία 2011-2020 κυμαινόταν από -2% μέχρι +2%. Από τον Ιούνιο του 2021 άρχισε να παίρνει την ανηφόρα για να ξεπεράσει το 2022 και το 12%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχησε τον Φεβρουάριο του 2022, άρα το πρόβλημα της ακρίβειας είχε ξεκινήσει νωρίτερα και ο πληθωρισμός είχε πάρει ήδη την ανηφόρα και απλώς επιδεινώθηκε με τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ την κρίσιμη περίοδο του τέλους του 2021 και τις αρχές του 2022 δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για ανάσχεση του πληθωρισμού, αλλά με μια επιδοματική πολιτική, κατά τα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, πίστευε ότι θα λύσει το πρόβλημα.

Έτσι, συνέχισε την τακτική που ακολούθησε την περίοδο της πανδημίας χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο τιθάσευσης της ακρίβειας και ελέγχου του πληθωρισμού. Δεν δικαιολογείται προϊόν της ίδιας παρτίδας να το αγοράζεις την μια μέρα με συγκεκριμένη τιμή και την άλλη μέρα η τιμή να είναι αυξημένη κατά 30%, 50% ή και 100%.

Εκείνο που έπρεπε να κάνει και δεν έκανε η κυβέρνηση ήταν καταρχήν να ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και επιπλέον (και πιο σημαντικό) να βάλει πλαφόν στη λιανική τιμή των καυσίμων, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή, για να μην επιτρέψει να έλθει το τσουνάμι που ακολούθησε στις αυξήσεις των τιμών και που επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δυστυχώς, την ίδια τακτική συνεχίζει να ακολουθεί μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ζημιά να την υφίστανται η χαμηλή και η μεσαία εισοδηματικά τάξη.

Η πολιτική αυτή θυμίζει το σκυλί που κυνηγάει την ουρά του με αποτέλεσμα να μένει στάσιμο στο ίδιο σημείο μέχρι να εξαντληθεί.

Η άρνηση της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με τη δικαιολογία ότι θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τον τροχονόμο κονδυλίων σε βάρος αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και πλήττονται περισσότερο από τον αυξημένο πληθωρισμό.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικης στις οποίες αδυνατούν να αντεπεξελθουν και γι’ αυτό με την ψήφο τους πρέπει να την αλλάξουν…

* Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι γεωπόνος, BSC, MSc |πληροφορικός, BSC, MSc στέλεχος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει