Τηλεφωνικά ραντεβού μέχρι 22/11 για τη διάσωση των αδήλωτων ακινήτων

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 18% Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Μόλις το 18% φτάνει το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία κτηματογράφησης  την ίδια ώρα που την ερχόμενη Τρίτη 22 του μήνα, εκπνέει η καταληκτήρια προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των εμπράγματων δικαιωμάτων για τους Δήμους Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου. Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει μια λίστα ραντεβού, που θα μπορούν να κλείσουν τηλεφωνικά οι πολίτες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, για να εξασφαλίσουν συνάντηση με τα στελέχη της Κοινοπραξίας Γεωκαταγραφή που έχει αναλάβει τη διαδικασία της κτηματογράφησης, μετά τις 22 του μήνα και ο φάκελος της δήλωσης ιδιοκτησίας να είναι εμπρόθεσμος. Ουσιαστικά ο κόσμος μέσα από αυτό το τηλεφωνικό ραντεβού που πρέπει να κλείσει μέχρι την επόμενη Τρίτη,  θα μπορεί να «αγοράσει χρόνο» και να καταθέσει σε επόμενη φάση, τη δήλωση κτηματογράφησης η οποία θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

Η νόμιμη εκπρόσωπος της Κοινοπραξία Γεωκαταγραφή, που έχει αναλάβει τη “Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης” κ. Γεωργία Σακαρέλλου, με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι έχει να χάσει στην περίπτωση που δεν κλείσει εμπρόθεσμο ραντεβού για να δηλώσει την ιδιοκτησία του, και να διασφαλίσει την κατοχύρωση της. Η ίδια απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μη χάσουν την τελευταία ευκαιρία που τους δίδεται για να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους μέσω του τηλεφωνικού ραντεβού που έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν μέχρι τις 22 του μήνα.

«Καμπανάκι» για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Όσες δηλώσεις ιδιοκτησίας κατατεθούν μέχρι την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ή για όσες έχει ορισθεί, μέχρι αυτήν την ημερομηνία, ραντεβού για να κατατεθούν αργότερα, είναι εμπρόθεσμες. Από το νόμο δεν επιτρέπεται καμμία άλλη παράταση.

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να ξέρει ότι μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2022 θα μπορεί  να κατατεθεί η δήλωση στα παρακάτω γραφεία παραλαβής δηλώσεων στο ΓΡΑΦΕΙO ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Βόρειο Ηράκλειο)

1ο χλμ Εθνικής οδού Ηρακλείου – Μοιρών (Μενελάου Παρλαμά 119), περιοχή «Εσταυρωμένος», Τ.Κ.71410

Τηλέφωνα: 2810255800 & 2810256400,

e-mail: [email protected] & [email protected] Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:00 έως 16:00 & Τετάρτη 08:00-20:00

ΓΡΑΦΕΙO ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Αντίστοιχα στην Πρώην Αγγλικανική Εκκλησία, εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούβες

Ωράριο Λειτουργίας : Καθημερινά 8.00 το πρωί έως 15.00 το απόγευμα.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ (αποκλειστικά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Λεωφ. Μεσογείων 174, Τ.Κ. 15561,

Χολαργός

Τηλ: 2106246314

e-mail: [email protected]

Ωράριο Λειτουργίας : Τρίτη από 10:00 έως 14:00 & Πέμπτη 13:00 έως 17:00 ή εφόσον παρατηρηθεί συνωστισμός στα γραφεία παραλαβής δηλώσεων και μετά από έγκριση του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, να προγραμματισθεί παραλαβή δήλωσης κατόπιν ραντεβού στο συντομότερο χρονικό διάστημα αργότερα. Τα σχετικά αιτήματα για προγραμματισμό εμπροθέσμων ραντεβού θα  πρέπει απαραιτήτως να καταχωρισθούν μέχρι 22 Νοεμβρίου είτε μέσω του site www.ktimaheraklion.gr είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα των γραφείων που αναφέρονται ανωτέρω.

Ραντεβού για κατάθεση εμπρόθεσμων δικαιωμάτων θα πραγματοποιηθούν για την εξυπηρέτηση όλων όσοι τα αιτηθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Μετά την 22/11/2022 η μονάδα ενημέρωσης στο Πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Κρουσώνα θα καταργηθεί, ενώ η μονάδα ενημέρωσης στην Πρώην Αγγλικανική Εκκλησία, εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούβες Χερσονήσου, θα παραμείνει σε λειτουργία έως τουλάχιστον την 31/12/2022 για την παραλαβή των προγραμματισμένων, κατά τα ανωτέρω, εμπροθέσμων δηλώσεων κατόπιν ραντεβού. Στο ενδιάμεσο διάστημα η μονάδα ενημέρωσης στις Γούβες Χερσονήσου θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για τη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, την ολοκλήρωση και παραλαβή των δηλώσεων.

Μετά την 22/11/2022 δηλώσεις που θα είναι εκπρόθεσμες θα μπορούν να υποβληθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου, στην Αθήνα και σε όποιες μονάδες Ενημέρωσης λειτουργούν καθώς και ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.

Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ο νόμος προβλέπει επιβολή προστίμου ανά δικαίωμα, από 300 έως 2000 ευρώ κατά τα προβλεπόμενα στον Ν. 2308/1995 ως ισχύει.

Το γραφείο κτηματογράφησης και οι μονάδες ενημέρωσης προσφέρουν συστηματική βοήθεια και υποστήριξη στους πολίτες προκειμένου να υποβάλουν εμπρόθεσμα τα δικαιώματα τους, ώστε, αφενός μεν να αποφύγουν την επιβολή προστίμου, αφετέρου δε να έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής στις διαδικασίες Προανάρτησης και Ανάρτησης, που έπονται και προβλέπουν τη διόρθωση τυχόν λαθών στην απόδοση των δικαιωμάτων τους, είτε ανέξοδα είτε με πολύ μικρό κόστος. Επιπλέον, δηλώνοντας έγκαιρα τα δικαιώματα τους οι πολίτες αποφεύγεται η απόδοση των ιδιοκτησιών σε άγνωστο ιδιοκτήτη και κατ’ επέκταση, μετά το πέρας ορισμένου χρόνου, η μεταβίβαση τους στο Ελληνικό Δημόσιο, πράξη που απαιτεί πολυετείς και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να ανατραπεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει