Πάμε τώρα για 10 δισ. κατοίκους

Το τερματίσαμε; Όχι ακόμη! Ο παγκόσμιος πληθυσμός πλέον αριθμεί 8 δις ανθρώπους! Χθες, 15 Νοεμβρίου στις 9:59 π.μ ώρα Ελλάδος, έσπασε το φράγμα των 8 δισ. και θα συνεχίσει να αυξάνεται αν και με πιο βραδείς ρυθμούς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που υπογραμμίζει τη σημαντική δημογραφική ποικιλομορφία μεταξύ ορισμένων περιοχών του πλανήτη.

Αλλά «μήνυμα-κλειδί», «ο ρυθμός της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί δραστικά από την κορύφωση της δεκαετίας του 1960», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρέιτσελ Σνόου, από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό. Μέσα στο 2022, ο πλανήτης σημείωσε τις διπλάσιες γεννήσεις από θανάτους. Συγκεκριμένα, έως τις 15 Νοεμβρίου 2022 έχουν σημειωθεί περίπου 117 εκατομ. γεννήσεις, ενώ περίπου 59 εκ. θάνατοι.

Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ο πληθυσμός θα συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να αυξάνεται, με περίπου 8,5 δισ. το 2030, 9,7 δισ. το 2050, πριν από την «κορύφωση» στα 10,4 δισ. τη δεκαετία του 2080 και μια στασιμότητα έως τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει