Ουκρανία: Οι Ρώσοι οπισθοχωρούν καταστρέφοντας

Μπαράζ επιθέσεων σε υποδομές

Καμένη γη θέλει να αφήσει πίσω της η Ρωσία στο πλαίσιο οπισθοχώρησής της από την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων, προκαλώντας τον θάνατο αμάχων, αλλά και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε μετά την επίθεση των Ρώσων στην ουκρανική πρωτεύουσα, σε κτήριο κατοικιών, σύμφωνα με όσα είπε και η στρατιωτική διοίκηση της πόλης.

«Τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη μαζική επίθεση ρωσικών πυραύλων» ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε στο Telegram. «(Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης) προκάλεσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία», κυρίως στο Κίεβο, «για να εξισορροπήσει το δίκτυο».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας είπε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο το Κίεβο, την Πολτάβα, το Μικολάιβ, το Ντνίπρο και το Τσερνίχιβ.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορίας είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους σε μια επιδρομή σε όλη τη χώρα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι επιθέσεις στόχευαν σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής, αλλά χτυπήθηκαν και κτήρια κατοικιών. Οι Ρώσοι χτύπησαν, επίσης, κρίσιμης σημασίας ενεργειακή υποδομή στο Λβιβ προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο Andriy Sadovyi, ο δήμαρχος του Λβιβ, έγραψε στο Telegram: «Ακούγονται εκρήξεις στο Λβιβ. Μείνετε όλοι σε καταφύγια!».

Ο Oleh Synyehubov, ο κυβερνήτης της περιοχής Χάρκοβο της Ουκρανίας, δημοσίευσε μια σύντομη ενημέρωση στο Telegram λέγοντας: «Οι κατακτητές χτυπούν το Χάρκοβο! Μείνετε σε καταφύγια».

Η πόλη Kryvyi Rih, η Πολτάβα και οι περιοχές Cherkassy έχουν πληγεί, σύμφωνα με τους αντίστοιχους επικεφαλής της πόλης και των περιφερειών τους.

Συστήματα αεράμυνας εργάζονται για να καταρρίψουν εισερχόμενους πυραύλους στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στη Βίνιτσα καθώς και στην Πολτάβα, σύμφωνα με τους περιφερειακούς επικεφαλής τους.

Στη Νικόπολη, ο κυβερνήτης Valentyn Reznichenko είπε ότι το βαρύ πυροβολικό είχε πυροβολήσει περισσότερες από 60 φορές, χτυπώντας πολυώροφα κτήρια, σπίτια και ηλεκτροφόρα καλώδια. Στη Μελιτόπολη, ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ είπε ότι ακούστηκε μια «δυνατή έκρηξη» σε μια κατοικημένη περιοχή στα βόρεια της περιοχής.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι ανέφερε στο Telegram ότι θα πραγματοποιηθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος στην περιοχή ως αποτέλεσμα των «εχθρικών επιθέσεων στο Σούμι και στην γύρω περιοχή».

Ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία απάντησε στην ομιλία του Ζελένσκι «με νέα πυραυλική επίθεση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει