Οι όροι της Ουκρανίας για ειρήνευση

Το σχέδιό του για το τέλος του πολέμου παρουσίασε στο πλαίσιο της Συνόδου των G20 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει», δήλωσε περιγράφοντας «την ουκρανική φόρμουλα για την ειρήνη».

«Η Ουκρανία πρωτοστατούσε πάντα στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης και ο κόσμος το έχει δει. Και αν η Ρωσία λέει ότι δήθεν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, ας το αποδείξει με πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να περιμένει, να δημιουργήσει τις δυνάμεις της και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει συμφωνία Μινσκ 3, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία» ανέφερε.

«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει ένα σύνολο λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν για να εγγυηθούν πραγματικά την ειρήνη» είπε συνοψίζοντας  τις προτάσεις του, «λύσεις – συγκεκριμένες και ειλικρινείς»:

  1. Πυρηνική ασφάλεια.
  2. Ασφάλεια τροφίμων.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.
  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.
  6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.
  7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
  8. Αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος
  9. Αποτροπή κλιμάκωσης.
  10. Καθορισμός του τέλους του πολέμου.

Βασικό ανάμεσα στα αιτήματά του ήταν η «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, και η οποία θα λήξει σύντομα, στις 19 Νοεμβρίου.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με άλλες χώρες για να χρηματοδοτήσει νέες αποστολές σιτηρών με αφορμή από την επέτειο του λιμού του Χολοντόμορ, της δεκαετίας του 1930, μια συμβολική κίνηση που έρχεται εν μέσω συζητήσεων για επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε όλες τις χώρες, «και ιδιαίτερα τις χώρες σας, αγαπητοί ηγέτες της G19, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μας να βοηθήσουμε τους φτωχότερους με τρόφιμα». Κατά την ομιλία του επέμενε να απευθύνεται στους ηγέτες κάνοντας λόγο για «G19», αποκλείοντας με έντονο τρόπο τη Ρωσία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει