Μπουλντόζες στον ΒΟΑΚ το πρώτο τρίμηνο του 2023

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΠΟΛΗ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να αρχίσουν τα έργα στο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, όπως επίσης και να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα τεύχη για τον διαγωνισμό του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη.

Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των διαδικασιών, το Υπουργείο στοχεύει σε μια αρθρωτή κατασκευή του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, η οποία και θα εκκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να δώσει τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου, όσο όμως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, το συγκριτικό πλεονέκτημα έναρξης ενός από τα πιο εμβληματικά έργα για ολόκληρη την Κρήτη.

Ειδικότερα για το δεύτερο τμήμα του έργου, από τη Χερσόνησο έως και τον Άγιο Νικόλαο, οι διαδικασίες βρίσκονται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου, ενώ υπό σύνταξη βρίσκεται η τελική σύμβαση που πρόκειται να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, πριν το τέλος του 2022.

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, οι υπογραφές για τη σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. Θα χρειαστεί να περάσει πρώτα από τη Βουλή όπως γίνεται με όλα τα μεγάλα έργα.

Το έργο μήκους 22,4 χλμ θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχήμα που αναλαμβάνει το έργο αποτελείται από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το κόστος του έργου φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα έχει υπογραφεί η σύμβαση για το ανατολικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα, από τη  Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Ανάδοχος εταιρεία είναι η ΑΚΤΩΡ στο έργο των 186 εκατομμυρίων ευρώ. Στο έργο εντάσσεται και η προαίρεση συντήρησης της παλιάς εθνικής οδού με προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων ευρών, ενώ τα έργα αναμένεται να εκκινήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο με τετράμηνο. Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο προβλέπεται να προχωρήσει αρκετά σύντομα, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος του 2025.

Με βάση τις εκτιμήσεις, σταδιακά ως το 2023 θα υπογραφούν και θα αρχίσουν και τα δύο πρώτα τμήματα που αποτελούν και τον κορμό του ΒΟΑΚ.

Σημαντικότερο όμως τμήμα του ΒΟΑΚ παραμένει αυτό που αρχίζει από τα Χανιά και θα φθάνει έως και την Χερσόνησο, το οποίο είναι και το τμήμα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις, κυρίως λόγω της χάραξης του στο ύψος του Ηρακλείου, αλλά και λόγω του γεγονότος πως δεν δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που απασχολούν τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και δεν λαμβάνει υπόψη του στοιχειώδη δεδομένα.

Εκτός από το Ηράκλειο, το συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνει και τις διελεύσεις από Ρέθυμνο και Χανιά καθώς και την προαίρεση του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος.

Για το συγκεκριμένο τμήμα, είναι θέμα εβδομάδων η έναρξη της Β’ φάσης του διαγωνισμού καθώς απομένει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και του τμήματος της προαίρεσης.

Το έργο έχει κόστος 1,1 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση τόσο από το ΕΣΠΑ όσο όμως και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση είχε ξεκινήσει στις 18.10.18 με τα εξής σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Όλα τα σχήματα πέρασαν στην Β’ φάση ενώ οριστικοποιήθηκε και η χάραξη. Οι προσφορές για το τμήμα των 157,5 χιλιομέτρων αναμένεται να δοθούν το 2023 και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο έτος.

Σχετικά με το συνολικό χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, περίπου το 2027 το Χερσόνησος-Νεάπολη και το 2028 το βασικό τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει