Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

146

Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι ανοιχτές για τον εορτασμό της 49ης επετείου της ιστορικής φοιτητικής εξέγερσης. Αύριο, Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, οι πύλες θα ανοίξουν στις 8:30 το πρωί και θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. «Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών. Αυτό προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Όπως σημειώνει το ΕΜΠ, η δικαίωση του αγώνα των φοιτητών 49 χρόνια πριν έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας.

Έκκληση προς όλους, «να τιμήσουμε ειρηνικά την επέτειο του Πολυτεχνείου και «την εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας το 1973 ενάντια στο χουντικό τυραννικό καθεστώς», απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ τόνισε ότι, η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν λάβει «σε πολύ στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και με τους οργανωτές των εκδηλώσεων, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών».

Πλήθος μηνυμάτων και ανακοινώσεων εκδίδουν σύλλογοι, ομοσπονδίες και συλλογικότητες με φόντο την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

“Η ΓΣΕΕ  αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάστακτα βάρη, την ώρα που η κοινωνία μαστίζεται από την ακρίβεια, την ώρα που οι νέοι  αγωνιούν για μία θέση εργασίας, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και απαιτητά.

Τα συνδικάτα  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, απαιτώντας μεταξύ άλλων, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, δημόσια παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Στο Ηράκλειο, θα γίνει συγκέντρωση αύριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει