“Διοργάνωση-ντροπή το Μουντιάλ στο Κατάρ”

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΕΣΧΗΣ ΟΜΙΛΟΦΡΕΝΩΝ “ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ”

“Διοργάνωση ντροπή” χαρακτηρίζει το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ η Λέσχη Ομιλοφρενών “Μανώλης Ρασούλης” σε μακροσκελή ανακοίνωσή της και αναφέρει στο τίτλο της “15.000 νεκροί εργάτες για 5.760 λεπτά ποδοσφαίρου  BOYCOTT QATAR 2022!”. Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει:

“Από τις 20 Νοεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου, το σύνολο των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων παγκοσμίως θα μπει στον πάγο και όλα τα δημοσιογραφικά «φώτα» θα στραφούν στο Μουντιαλ του Κατάρ. Μήνες τώρα, διαφημιστικές εταιρίες- χορηγοί του Μουντιάλ- αλλά και το σύνολο των ΜΜΕ διαφημίζουν «υπερσύγχρονα στάδια με aircondition και πτυσσόμενες οροφές» και ανυπομονούν για τις «τιτανομαχίες των αστέρων της μπάλας» που θα λάβουν χώρα «στην παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου».

Εμείς πάλι, όπως και χιλιάδες οπαδοί σε όλο τον κόσμο, δεν ανυπομονούμε καθόλου. Αντιθέτως, θα κάνουμε όση περισσότερη φασαρία μπορούμε ώστε αυτή η διοργάνωση να μείνει στην ιστορία για αυτό που πραγματικά είναι: μια ντροπή. Το 2016 η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το Κατάρ για συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας.

Μέσω της έκθεσής της, αποκάλυπτε άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε περίκλειστα και επιτηρούμενα «campus εργασίας» (χωρίς ηλεκτρισμό και καθαρό νερό) και εργασιακή τρομοκρατία που περιλάμβανε παρακράτηση διαβατηρίων και μη πληρωμή μισθών από τους υπεύθυνους των κατασκευαστικών.

Η τρομοκρατία αυτή στηρίχθηκε στο σύστημα «kafala», βάσει του οποίου οι εταιρίες επιχορηγούσαν εργάτες για να έρθουν στη χώρα, τους έθεταν υπό την «κηδεμονία» τους  και στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους ή να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, υπό την απειλή της απέλασης ή της απόλυσης. Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, τουλάχιστον 6.751 εργάτες που μετανάστευσαν από την νοτιοανατολική Ασία στο Κατάρ και δούλεψαν για το χτίσιμο των εγκαταστάσεων του Μουντιάλ σκοτώθηκαν από το 2010 έως τον Φεβρου-

άριο του 2021. Η μελέτη αυτή δεν περιλαμβάνει την καταγραφή θανάτων εργατών προερχόμενων από την Αφρική και το Κατάρ. Παράλληλα, η Διεθνής Ένωση Εργατών (ILO) θεωρεί υπερβολικά μικρό τον αριθμό αυτής της εκτίμησης και κάνει λόγο για τουλάχιστον 15.000 νεκρούς. Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας… Ενώνουμε την φωνή μας με τα πέταλα των οπαδών ανά τον κόσμο που αντιδρούν στην ντροπή που λέγεται «Qatar 2022», που φροντίζουν να μάθει όλος ο κόσμος πώς στήθηκε αυτή η διοργάνωση από την FIFA, που δεν ξεχνάνε τους νεκρούς εργάτες κι εκείνους που ακόμα αντιστέκονται. Από κοινού θα μποϊκοτάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο με ο,τι μέσα διαθέτουμε- μικρά και μεγάλα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει