ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Τα κοιτάσματα και η επανάσταση του αυτονόητου

244

Οκτώ χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να… σώσουν
τη χώρα;

Έχουμε να το λέμε σε τούτη τη χώρα. Η πιο σημαντική επανάσταση που δεν κάναμε ακόμη είναι του… αυτονόητου. Γιατί πολλά θεωρούμε -και είναι- αυτονόητα σε τούτη τη ζωή, αλλά προφανώς όχι στην Ελλάδα!

Η ιστορία με λίγα λόγια: Τον Οκτώβριο του 2014 πέρασε από τη Βουλή η σύμβαση για τις επικείμενες έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου είχαν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σε οποιαδήποτε χώρα ήταν αυτονόητο να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες, την αμέσως επόμενη ημέρα και οι εξορύξεις. Προσέξτε! Μιλάμε για την στεριά, όχι για τη θάλασσα και μεγάλα βάθη, όπως στην Κρήτη, αλλά στην Ήπειρο που με βάση τις τελευταίες δηλώσεις Μανιάτη μπορεί το κοίτασμα αυτό σε ένα χρόνο να έχει οριοθετηθεί πλήρως και την επόμενη κιόλας χρονιά να δίνουν αυτές οι «τρύπες» φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα!

Και εάν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να θέλει, για παράδειγμα, να υπερασπιστεί το δικό του έργο, τη δουλειά που έκανε (που ήταν πραγματικά εντυπωσιακή αλλά πετάχτηκε από τους επόμενους στον κάλαθο των αχρήστων), ακόμη και την κυβέρνηση Σαμαρά να θέλει να υποστηρίξει, μάλλον λέει αλήθειες!

Και τούτο γιατί ήρθε ο σημερινός υπουργός κ. Σκρέκας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι «από το 2025 η Ελλάδα θα έχει από το συγκεκριμένο κοίτασμα των Ιωαννίνων ανεξαρτησία σε φυσικό αέριο»! Μιλάμε για… ανεξαρτησία, όχι για επάρκεια την οποία ήδη έχουμε. Δηλαδή η Ελλάδα δεν θα εισάγει αέριο καθώς θα καλύπτει τις ανάγκες της και μόνο από αυτό το κοίτασμα! Μα το ακούτε; Θα έχουμε καλύψει για πολλά χρόνια μόνο από αυτό το κοίτασμα τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο!

Αναφέρονται λοιπόν οι ειδικοί σε ένα από τα ώριμα κοιτάσματα της δυτικής Ελλάδας και όχι στα άλλα στη δυτική ή νότια Κρήτη, οι πραγματικές έρευνες για τα οποία αρχίζουν τώρα!

Τι ωραία νέα θα πείτε είναι αυτά; Αλλά εκτός από την «τρύπα» για το φυσικό αέριο υπάρχει και μια πιο μεγάλη… μαύρη τρύπα, στην πολιτική που ακολουθήθηκε. Πώς είναι δυνατόν να εγκρίθηκε η σύμβαση το 2014 και… 8 χρόνια μετά να μην έγινε τίποτα; Μα τίποτα απολύτως! Από την πολυλογού και φασαριόζα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που τα έσφαζε και τα …έσκιζε όλα, ως την «κανονική» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είδαμε ούτε μία… πέτρα πάνω στην άλλη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που σήμερα λόγω της κρίσης εξελίσσεται σε ζωτικής σημασίας ζήτημα! Οκτώ χρόνια δεν ήθελαν να μας σώσουν οι σωτήρες μας; Γιατί;

Ακόμη και οι Γερμανοί που τα προηγούμενα χρόνια μας έλεγαν ότι «η κρίση είναι ελληνική» ξαφνικά…ανακάλυψαν ότι «τα σπουδαία αυτά κοιτάσματα είναι ευρωπαϊκά»! Τι λες βρε… κάμαραντ, αλήθεια; Τα δικά σας δικά σας και τα δικά μας πάλι δικά σας;

Αλλά μην μας φταίνε πάλι οι Γερμανοί; Που πήγε το αυτονόητο; Η άμεση εκτέλεση των συμβάσεων; Γιατί 8 χρόνια έδειξαν τέτοια αβελτηρία; Έπρεπε να φτάσουμε στο μη παρέκει με το φυσικό αέριο, την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους για να τρέξουμε; Ποιος και γιατί δεν μας άφησε; Μήπως κάτι τρέχει;  Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία, θα σκεφτείτε. Και δικαίως. Αλλά ομολογώ ότι δεν πιστεύω στις συνωμοσίες. Δεν θεωρώ ότι πάλι… ξένοι είναι που μας έκαναν τη ζημιά. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά  κι έχουν να κάνουν με το δικό μας DNA, τη δική μας ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό που έχουμε κάνει σύμβολο ζωής, πρότυπο διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα.

Πραγματικά σκέφτομαι πως εάν όλα αυτά που ακούμε τις τελευταίες ημέρες δεν γίνονται για να αλλάξει η… ατζέντα που θα έλεγε κι ένας παλιός Κνίτης, τότε ορισμένοι πολιτικοί όντως πρέπει να θυμούνται ότι ο «Ταρπήιος βράχος είναι ένα βήμα από το Καπιτώλιο»!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει