ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: Προβολή της ταινίας “Ζ” από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Την κορυφαία πολιτική ταινία “Ζ” του Κ. Γαβρά προβάλλει δωρεάν σήμερα  Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση μετά το τέλος της προβολής.

Το “Ζ’ του Κώστα Γαβρά, παραγωγής 1969, έχει θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το σενάριο, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος που έγραψε το 1966 ο Βασίλης Βασιλικός, υπέγραψε ο Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας.

‘’Στη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εμβληματική πράξη αντίστασης του αντιδικτατορικού αγώνα, αυτή της εξέγερσης των νέων στο Πολυτεχνείο, θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού μας για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών.

Τους αγώνες αυτούς, που με αποκορύφωμα την κατάληψη του Πολυτεχνείου, συνέβαλαν καταλυτικά στην κατάρρευση της δικτατορίας.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει για εμάς τον συνεχή αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, για κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση και υπενθυμίζει ότι τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο, αλλά θα πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό. Αυτός είναι ο δικός μας όρκος στον Νοέμβρη.

Το Πολυτεχνείο ανήκει στο λαό και οι αγώνες σε αυτούς που τους έδωσαν και τους δίνουν καθημερινά. Πλάι στους νέους και τις νέες που διεκδικούν έναν κόσμο δίκαιο και συμπεριληπτικό. Πλάι στους νέους και τις νέες που εμπνέονται από την ιστορική μνήμη και θέλουν να αγωνιστούν με τη σειρά τους για ένα μέλλον με προοπτική.

Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή!”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει