ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Κοίτασμα-σωτηρία για τη χώρα

162

Την πεποίθηση πως το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον δέκα χρόνια εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός αναφερόμενος στα κοιτάσματα της Κρήτης, τόνισε πως το 2025 θα μπορέσει πιθανά να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.

Ο υπουργός σημείωσε πως εάν επαληθευτούν τα δεδομένα, το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για μια δεκαετία, ενώ για την Κρήτη ανέφερε πως είναι ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και εάν τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι στο κοίτασμα των Ιωαννίνων έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean και θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στεριά) το 2023. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό».

Για τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από το κοίτασμα των Ιωαννίνων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως «τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές», διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα δεδομένα για τις ποσότητες όσο και για τις τιμές μπορούν να αλλάξουν.

Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος».

Δήλωσε επίσης πως «από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές, από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές», υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Η TOTAL αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, «για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην ανατολική Μεσόγειο» και υπογράμμισε ότι «το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση, να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει