ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: Πενθήμερο και γενναία αύξηση ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Αυξήσεις μισθών κατά 15%  και πενθήμερη εργασία ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν. Ηρακλείου από τους ξενοδόχους, στη νέα τοπική σύμβαση εργασίας που  πρόκειται να υπογράψουν.

Δούλεψαν σε εξοντωτικούς ρυθμούς και με ελάχιστα ρεπό ελλείψει προσωπικού και το θεωρούν δεδομένο ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και την επόμενη σεζόν, αν οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας δεν βελτιωθούν.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πελεκανάκη πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Διευθυντών Ξενοδοχείων, η φετινή τουριστική χρονιά άρχισε στην Κρήτη με 8.000 λιγότερους εργαζόμενους και στην πορεία τα κενά συμπληρώθηκαν κατά το ήμισυ  και με υπαλλήλους που ήλθαν στην Κρήτη να δουλέψουν από άλλα μέρη της Ελλάδας.

«Η δουλειά «βγήκε» χωρίς παρατράγουδα, αλλά πως βγήκε. Όλοι οι εργαζόμενοι έφυγαν από τα ξενοδοχεία εξοντωμένοι», είπε στην «Π» ο κ.Πελεκανάκης.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά αιτήματα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπάλληλων, στη νέα τοπική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τους Νίκο Κοκολάκη είναι αυξήσεις μισθών κατά 15%, σε όλες τις ειδικότητες και εξομοίωση αυτών των αυξήσεων και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω εργολαβικών  γραφείων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Ζητούν ακόμη υποχρεωτικό διάλειμμα μισής ώρας στην διάρκεια του ωραρίου τους, κάτι που επίσης δεν εφαρμόζεται, πενθήμερη  οκτάωρη εργασία  και  να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται.

Όπως λέει ο κ.Κοκολάκης, σήμερα ο Σύνδεσμος έχει 15.000 μέλη και αν δεν ληφθούν επιπλέον κυβερνητικά μέτρα όπως χρονική επέκταση του ταμείου ανεργίας και επαναφορά του εφάπαξ, όλο και περισσότερες θέσεις στα ξενοδοχεία θα μένουν κενές και οι εργαζόμενοι  θα  «γυρίζουν την πλάτη» στον κλάδο  αλλάζοντας επαγγελματικό προσανατολισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει