Στον Μύρτο Ιεράπετρας δεν… χειμωνιάζει ποτέ

Το μοναδικό κλίμα προσελκύει τουρίστες όλο το χρόνο ενώ πολλοί ευρωπαίοι ζουν μόνιμα στον παραθαλάσσιο οικισμό του Λασιθίου

Ο Μύρτος της Ιεράπετρας είναι ηλιόλουστο μέρος 320 ημέρες το χρόνο που τα χειμωνιάτικα ρούχα μένουν στην ντουλάπα γιατί δεν χρειάζονται.

Είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές και το χειμώνα που έχει ακόμη τουρίστες οι οποίοι συνεχίζουν να κολυμπούν στην ήρεμη θάλασσα γιατί είναι ένας τόπος που δεν “πιάνει” αέρα.

“Αν είχαμε στήριξη από το κράτος με επιδότηση στην ενέργεια, την εργασία, θα μπορούσαμε να είμαστε ανοικτοί όλο το χρόνο” μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Αλέξανδρος Παντελάκης ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει ένας εκπληκτικός προορισμός διακοπών 365 ημέρες το χρόνο.

Οι τουρίστες απολαμβάνουν την ζωή στο χωριό
Οι τουρίστες απολαμβάνουν την ζωή στο χωριό

Πολλοί ξένοι Ολλανδοί, Τσέχοι Γερμανοί ακόμη και Ρώσοι έχουν αγοράσει αναπαλαιωμένα σπίτι στην περιοχή που διαθέτει περίπου 1.500-2.000 ξενοδοχειακές κλίνες μαζί με τα airbnb.

“Θα μπορούσαμε να είμαστε ανοιχτοί και τον χειμώνα, αρκεί το κράτος να μας στηρίξει” ανέφερε ο κ. Παντελάκης τονίζοντας ότι το  μικρό- κλίμα στον Μύρτο είναι μοναδικό.

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα δημοσίευμα που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ένα παραθαλάσσιο χωριό στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στον νομό Λασιθίου αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους και αυτό δεν είναι άλλο από τον Μύρτο στην Ιεράπετρα.

Στον Μύρτο δεν θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ κατά την διάρκεια του χειμώνα να αναζητήσετε μέσο για την θέρμανσή σας και η ντουλάπα σας θα έχει διαρκώς ανοιξιάτικο ύφος και στυλ μιας και τις περισσότερες ημέρες του χρόνου θα κυκλοφορείτε με κοντομάνικα και άαντε το πολύ καμιά ζακετούλα για το βράδυ.

Ο Μύρτος είναι και ένα από τα πιο απάνεμα μέρη της Κρήτης λόγω της θέσης του. Όταν φυσάει παντού, εκεί  είναι απάνεμα… Επίσης εκτός από φιλόξενο είναι καθαρό και περιποιημένο. Εκτός από την παραλία, το χωριό φημίζεται για τις αθλητικές δραστηριότητες όπου διοργανώνονται εκεί, στον Μύρτο υπάρχει και ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών».

«Είναι αλήθεια ότι ο Μύρτος, είναι ένας παράδεισος για τους οδοιπόρους και τους λάτρεις της φύσης σχολιάζει ο πρόεδρος που μας παραπέμπει στην επίσημη σελίδα της κοινότητας όπου σημειώνεται:

Η ζωή στον Μύρτο συνεχίζεται και τον χειμώνα που είναι ήπιος
Η ζωή στον Μύρτο συνεχίζεται και τον χειμώνα που είναι ήπιος

Ο Μύρτος δεν φτιάχθηκε για τον τουρισμό αλλά τον αγαπούν οι τουρίστες

«Ο Μύρτος είναι ένα χωριό στο οποίο κρατούν ακόμα ζωντανά, τις παραδόσεις και τις αξίες. Αυτό ακριβώς το κάνει διαφορετικό από πολλά άλλα τουριστικά μέρη. Ο Μύρτος δεν κτίστηκε για τον τουρισμό. Το χωριό υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Όταν τη δεκαετία του εβδομήντα ξεκίνησαν να έρχονται όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες, οι κάτοικοι άρχισαν να νοικιάζουν τα δωμάτιά τους. Έτσι απόκτησε ο Μύρτος σιγά σιγά το ρόλο του τουριστικού χωριού. Σήμερα υπάρχουν αρκετά καταλύματα, από απλά μέχρι πολυτελείας. Με το πέρασμα του χρόνου προστέθηκε ένας αριθμός από ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος της παραλίας μα και στα σοκάκια.

Εδώ δεν βρίσκει κανείς ένα νευρικό πλήθος, αλλά την πραγματική καθημερινή ζωή. Όταν φτάνει η σεζόν στο τέλος της, δεν κλείνουν όλα τα καταστήματα. ‘Οχι, δεν είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό. Οι άνθρωποι συνεχίζουν με σκληρή γεωργική εργασία. Οι αγρότες βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια τους. Γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, συγκομίζονται ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και άλλα κηπευτικά τα οποία μεταφέρονται στη αγορά. Στην αυλή του σχολείου αντιλαλούν οι φωνές των παιδιών και στα παντοπωλεία δεν πηγαίνει κάποιος μόνο για τα ψώνια, αλλά και για μια κουβεντούλα με τους συγχωριανούς. Τις Κυριακές ηχούν οι καμπάνες της μεγάλης, και μερικές φορές και της μικρής εκκλησίας, καλώντας τους πιστούς στην λειτουργία. Η παλιά ελληνορθόδοξη παράδοση κρατιέται ακόμα, εδώ.

Ο Μύρτος είναι πρωταρχικά μια αγροτική κοινότητα, η οποία δέχεται με χαρά την συμμετοχή των τουριστών στα δρώμενα της ζωής του χωριού. Για το λόγο αυτό, πολλοί επισκέπτες, από διάφορες χώρες, επιστρέφουν ξανά και ξανά. Αισθάνονται καλοδεχούμενοι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει