Το Ηράκλειο γιόρτασε τον προστάτη του

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ

264

Με λαμπρότητα το  Ηράκλειο γιόρτασε  χθες  τον προστάτη του, Άγιο Μηνά  και πλήθος  πιστών   πλημμύρισε  και φέτος  τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό,  για να τιμήσει τη μνήμη του  “Καπετάν Μηνά” που πάντα  βοηθούσε τους Καστρινούς.

Το πρωί εψάλλη η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Ευγενίου   και  Μητροπολιτών  μελών  της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης .

Αμέσως μετά ακολούθησε  και λιτανεία του ιερού λειψάνου του Αγίου, καθώς και η εικόνα του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συγκεκριμένα μέσω των οδών: Κυρίλλου Λουκάρεως, πλατείας Αρκαδίου, 1821, Νικηφόρου Φωκά, λεωφόρου Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά.

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ Ευχές

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης   τόνισε, μεταξύ άλλων,”τιμάμε τον Προστάτη και Σύμμαχο Άγιο μας, εορτασμοί που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιδιαίτερης παράδοσής μας. Όλο το Ηράκλειο γιορτάζει! Χρόνια πολλά στο Μεγάλο Κάστρο! Με πνεύμα ομόνοιας και ομοψυχίας να συνεργαζόμαστε προς όφελος του τόπου και της Πατρίδας μας”, μνημονεύοντας και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον “Καπετάν Μιχάλη” του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που   παραβρέθηκε στην Θεία Λειτουργία και στην λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Μήνα    έκανε την παρακάτω δήλωση:

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ «Το Ηράκλειο γιορτάζει. Η πόλη μας τιμά τον Πολιούχο και προστάτη της, τον Άγιο Μηνά, που είναι ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία του Μεγάλου Κάστρου.

Η μακραίωνη θρησκευτική παράδοση του Ηρακλείου έχει καθιερώσει τη χάρη του Αγίου Μηνά στις συνειδήσεις των Ηρακλειωτών, αλλά και όλων των Κρητικών και έχει καταστήσει τον Μητροπολιτικό Ναό του, ως πνευματική κιβωτό, και ως ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού.

Αντιμετωπίζοντας με ενότητα τις προκλήσεις της εποχής, ευχόμαστε σε όλους τους Ηρακλειώτες, σε όλους τους Κρητικούς Χρόνια Πολλά».

«Η εορτή του Αγίου Μηνά, τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός-αποτελεί για το Ηράκλειο ημέρα ιδιαίτερης σημασίας, πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ανάτασης.

Η εορτή του Πολιούχου Αγίου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική και κοινωνική πορεία τού Ηρακλείου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι τού τόπου μας, του εμπιστεύονταν την προστασία τού Μεγάλου Κάστρου και τις ελπίδες για την απελευθέρωσή του.

Ο Άγιος Μηνάς είναι και σήμερα σύμβολο: πίστης, μαχητικότητας, αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας. Ο εορτασμός του ας είναι μια προτροπή διατήρησης των αξιών μας, και αλληλεγγύης σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο, σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες».

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης σε μήνυμα του αναφέρει :’’Με κατάνυξη και ευλάβεια, οι Ηρακλειώτες τιμούμε και φέτος την μνήμη του Πολιούχου μας Αγίου Μηνά. Είναι γιορτή χαράς και ελπίδας, παράλληλα όμως ξαναφέρνει στην επιφάνεια σημαντικές ιστορικές σελίδες, συνδεδεμένες με πολύ δύσκολες περιόδους του τόπου.

Ο Άγιος Μηνάς, εκτός από την αγάπη και τον σεβασμό που ανέκαθεν απολάμβανε από τους Ηρακλειώτες, εθεωρείτο και ακοίμητος Προστάτης της πόλης. Από αυτόν αντλούσαν δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των μαύρων χρόνων της τουρκοκρατίας.

Το όπλο της Ελπίδας, αποτελεί κυρίαρχη και ακατάβλητη δύναμη σε κάθε δύσκολη εποχή.

Ακόμη και σήμερα, όπου τα πολλά αμφισβητούνται και αναθεωρούνται, ο Άγιος Μηνάς εξακολουθεί να θεωρείται εκφραστής της Ελπίδας και προστάτης της πόλης του Ηρακλείου και των κατοίκων του.

Χρόνια πολλά».

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει