Μητσοτάκης: Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις

162

Εκδόθηκαν πάνω από 470.000 σε 22 μήνες.

Στις 34.000 υποχώρησαν οι εκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων τον Νοέμβριο από τις οποίες μόλις 9.360 αφορούν περιπτώσεις πριν από το 2021.

Στην παρουσίαση που έγινε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε γνωστό ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 470.000 κύριες συντάξεις, δηλαδή σχεδόν το 1/6 του συνόλου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε επίσης ότι φέτος αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. «Η προσπάθεια συνεχίζεται με την αποκλιμάκωση των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία:

  • 225.000 συντάξεις έναντι 123.000 το 2019 σημαίνει αύξηση 83%
  • το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ στην έκδοση των συντάξεων καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 280.000
  • μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις
  • δηλαδή έγιναν συνταξιούχοι το 1/6 μέσα σε δύο χρόνια
  • Εχει ήδη εκδοθεί το 85% των συντάξεων με υποβολή αίτησης το 2022 κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΕΦΚΑ, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

Ο ΕΦΚΑ μπορεί να εκδίδει 25.000 συντάξεις την ημέρα, από 500 και μεσοσταθμικά ο χρόνος έκδοσης σύνταξης είναι πλέον δύο μήνες από 18 που ήταν το 2019.

«Επιτέλους η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες που σέβονται τον πολίτη. Ηταν πολύς ο δρόμος και όλα έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους, αλλά προωθούμε προσλήψεις», πρόσθεσε ο Κώστας Χατζηδάκης.

Στην σύντομη παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι έρχονται νέα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και αναφέρθηκε τόσο στην αύξηση κατά 7% ίσως και περισσότερο, στις κύριες συντάξεις από 1.1.23, καθώς επίσης και στην κατάργηση της (φορολογικής) ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως και στην χορήγηση του έκτακτου επιδόματος 250 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους. Μέτρα που θα συνδράμουν στην στήριξη των συνταξιούχων, ειδικά σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.

Πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την καταβολή πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους, ως επιπλέον κίνητρο για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην απονομή των συντάξεων και όχι μόνο.

Ειδική αναφορά έγινε από τους επικεφαλής του Πράσινου Κτιρίου, στις συντάξεις προ του 2021 που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 9.500. Τονίστηκε ότι αφορούν υποθέσεις όπου ο ασφαλισμένος έχει μεγάλα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορεί να αποπληρώσει ή δεν έχουν λάβει την ιατρική γνωμάτευση ή πρόκειται για περιπτώσεις όπου δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πρόκειται να απορριφθούν.

Γι’ αυτό τον λόγο, γνωστοποιήθηκε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική task force όπου έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να ενημερώσει όλους αυτούς τους εν δυνάμει συνταξιούχους,  σε μια προσπάθεια να υποβάλλουν, έστω και εκ των υστέρων, τα όποια δικαιολογητικά εκκρεμούν,  για να μπορέσουν και εκείνοι να λάβουν την κύρια σύνταξή τους.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι στο σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι διεθνείς συντάξεις (περίπου 27.000), ούτε και οι ανελαστικές, δηλαδή όσες είναι οι πλέον δύσκολες για να απονεμηθούν.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έθεσε τώρα τον επόμενο στόχο, που είναι η αποκλιμάκωση και των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και των εφάπαξ. Επίσης, τονίστηκε ότι μέσω των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν για τον Φορέα, δύο εμβληματικά έργα: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και η Ψηφιοποίηση του Ασφαλιστικού Αρχείου.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει