Βολές παραμονές της κρίσιμης δίκης για το διπλό φονικό στ’ Ανώγεια

Σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να εκδικαστεί την Πέμπτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης (Χανιά) η αιματοβαμμένη υπόθεση των Ανωγείων με θύματα τον 32χρονο κτηνοτρόφο Γιώργη Ξυλούρη και τον 63χρονο μαντιναδολόγο Λευτέρη Καλομοίρη.

Για τη δολοφονία του Ξυλούρη έχει κριθεί ένοχος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης (κατά πλειοψηφία) ο γιος του αδικοχαμένου Λευτέρη Καλομοίρη, Μανόλης.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον νεαρό Ανωγειανό, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους ότι ωθήθηκε σε αυτήν την πράξη, θολωμένος που αντίκρισε τον αγαπημένο του πατέρα να κείτεται νεκρός στο έδαφος από τις σφαίρες του Ξυλούρη. Προβλήθηκε δηλαδή ο ισχυρισμός ότι κινήθηκε  εν βρασμώ, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την έδρα.

Επί της ενοχής η απόφαση τακτικών δικαστών και ενόρκων ήταν ομόφωνη. Επί των ελαφρυντικών, απορρίφθηκαν και τα δύο που ζητήθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Μ. Καλομοίρη. Ομόφωνα απορρίφθηκε η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου ενώ κατά πλειοψηφία (5-2) απορρίφθηκε το ελαφρυντικό ότι ο κατηγορούμενος ωθήθηκε στην πράξη αυτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε επιφέρει ικανοποίηση στην πλευρά της οικογένειας Ξυλούρη, σε αντίθεση με την οργισμένη αντίδραση της οικογένειας Καλομοίρη.

Όπως είχε γράψει η «Π», το σκεπτικό της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν κόντρα στο περιεχόμενο του παραπεμπτικού βουλεύματος ως προς το κομβικό σημείο της υπόθεσης, δηλαδή στο ποιος πυροβόλησε πρώτος.

Στο βούλευμα αναφερόταν χαρακτηριστικά: “Στη διάρκεια της πάλης, ο Γιώργης Ξυλούρης έπληξε με το πιστόλι τον Λευτέρη Καλομοίρη από απόσταση κάτω του μισού μέτρου. Το τραύμα στον άτυχο μαντιναδολόγο ήταν διαμπερές και έπληξε την καρδιά, την κοιλιακή αορτή και το συκώτι. Στο σημείο κατέφθασαν ο αδερφός και ο γιος του νεκρού. Ο τελευταίος βλέποντας τον πατέρα του να κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του τράβηξε το πιστόλι από τη μέση και πυροβόλησε  7 φορές σε ζωτικά όργανα τον επίσης πεσμένο στο έδαφος Γ. Ξυλούρη”.

Σε αντιδιαστολή, ωστόσο, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι πρώτος και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πυροβόλησε ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, ενώ τοποθετεί τον μοιραίο πυροβολισμό σε βάρος του Λευτέρη Καλομοίρη ταυτόχρονα με τους δύο πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκε ο Ξυλούρης ή μεταγενέστερα, όχι προγενέστερα.

Χθες η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Μαν. Καλομοίρη, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, ενόψει της κρίσιμης δίκης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση με αιχμηρό περιεχόμενο κατά του σκεπτικού της πρωτόδικης απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι η ηθική και νομική δικαίωση του νεαρού κατηγορουμένου. Μάλιστα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «καθ’ όλα πρωτάκουστη «ισόβια καταδίκη» του εντολέως μας και γιου του αδικοχαμένου μαντιναδολόγου, Καλομοίρη Μανώλη, ο οποίος αντικρίζοντάς τον νεκρό, αντέδρασε χωρίς ουδεμία σκέψη και αφαίρεσε τη ζωή του δολοφόνου του πατέρα του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει