Πυλώνας η Κρήτη στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΣΑΤ – ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

410

Κυρίαρχη θέση είχε η Κρήτη στην ατζέντα των εργασιών της 1ης ημέρας του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του ΠΣΑΤ που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και ήταν αφιερωμένη στον Αθλητικό Τουρισμό.

Ο Κυριάκος Καραγιώργης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Ημιμαραθωνίου Κρήτης που διεξάγεται στο Αρκαλοχώρι, ανέλυσε τη…συνταγή της τεράστιας απήχησης που έχει ο αγώνας, ξεπερνώντας μάλιστα από τις πρώτες του εκδόσεις, τα εγχώρια σύνορα.

«Αγώνας από 40 κουζουλούς που δημιουργήθηκε κόντρα σε κάθε λογική, στη μέση του πουθενά. Έχει τη δική του ταυτότητα: αξιοποίηση όλων εργαλείων δημοσιότητας, χιουμοριστικά βιντεάκια 45 χιλιάδες ακολούθους, προβολή από ΜΜΕ, δεν κάνει εκπτώσεις σε ασφάλεια και ποιότητα, ενώ εμπεριέχει κρητική φιλοξενία, γευσιγνωσία, πολιτισμό και είναι μέρος όλης της κοινωνίας».

Στην εύλογη απορία «γιατί έρχονται 3500 επισκέπτες σ’ έναν τόπο 4.000 κατοίκων;», ο κ. Καραγιώργης εξήγησε: «Επειδή 40 ορχήστρες στήνονται σε όλη τη διαδρομή, επειδή στα δύσκολα σημεία της διαδρομής, υπάρχουν αστεία συνθήματα, στα ακόμα πιο δύσκολα, υδρονεφώσεις, κεράσματα, ο τερματισμός γίνεται σε ένα κατάμεστο στάδιο και μετά στήνεται ένα τεράστιο γλέντι. Ο αγώνας μας πέτυχε επειδή χαρίζει συγκινήσεις, επειδή κορυφαίοι αθλητές γίνονται φίλοι και στηρίζουν τη διοργάνωση κι επειδή έχει και μία τεράστια κοινωνική προσφορά».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece και Τεχνικός Σύμβουλος Θεμάτων Ανάπτυξης της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος εκπροσώπησε

τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, μιλώντας για τον ποδηλατικό τουρισμό, είπε πως αντικατοπτρίζει 2 δισεκατομμύρια ποδηλατικές μετακινήσεις ετησίως σ’ όλον τον κόσμο με 44 δισεκατομμύρια τζίρο.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε διοργανώσεις που προωθούν τον Αθλητικό Τουρισμό στη χώρα μας, τον Γύρο της Ρόδου με 300 ποδηλάτες για 20 μέρες τον Μάρτιο, ενώ το 2024 θα διεξαχθεί ξανά στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δημοσιογράφων. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης θα γίνει το Ποδηλατικό Μονοπάτι που θα συνδέει το αεροδρόμιο Σητείας με το αεροδρόμιο Χανίων.

Σακοράφα: «Θέλουμε πιστοποιημένα στάδια»

H πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, στην ομιλία της για τη θεματική ενότητα του Συνεδρίου «Ο ελληνικός αθλητισμός στον δρόμο για το Παρίσι», απαρίθμησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία, λόγω της έλλειψης χώρων άθλησης και πιστοποιημένων σταδίων διεξαγωγής αγώνων-που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των επιδόσεων των αθλητών- αλλά και της μειωμένης ετήσιας τακτικής επιχορήγησης.

«Το 2021 λάβαμε 2.715.000 ευρώ και το 2022 είχαμε 2.323.000 ευρώ, παρά τα 94 μετάλλια που είχαμε κατακτήσει. Να πάμε στις υποδομές. Στάδιο για να κάνουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου δεν υπάρχει κανένα στην Ελλάδα! Ούτε καν το ΣΕΦ το οποίο είναι κατεστραμμένο και πρέπει η Ομοσπονδία να φροντίσει να βελτιώσει την κατασκευή.

Αν είναι δυνατόν… Στάδιο για τη διοργάνωση Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου, πιστοποιημένο, υπάρχει μόνο ένα, αυτό των Σερρών σε ολόκληρη την Ελλάδα! Σε καλή κατάσταση καλά ταρτάν, αλλά όχι πιστοποιημένα, είναι στο Πανθεσσαλικό και στο Παγκρήτιο. Σε λίγο τελειώνει το Στάδιο της Λάρισας που θα είναι πιστοποιημένο και θα έχει όλες τις προδιαγραφές. Ανακατασκευασμένο με καλό ταρτάν, αλλά όχι ακόμη πιστοποιημένο, είναι το Στάδιο των Τρικάλων.

Δε θα αναφέρω καν δυο τρία που ανακατασκευάστηκαν από τη ΓΓΑ με τέτοιο τρόπο χωρίς προδιαγραφές», τόνισε η κ. Σακοράφα και πρόσθεσε:

«Η έγνοια μου αυτή τη στιγμή είναι ν’ αποκτήσει ο στίβος γήπεδα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν τα παιδιά μας να γυμνάζονται. Οι πρωταθλητές μας στη σφύρα γυμνάζονται σε ένα χωράφι στα Χανιά! Η Ελίνα Τζένγκο, που για εμένα είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα, γυμνάζεται σε ένα λίγο καλύτερα διαμορφωμένο χωράφι. Αυτά, λοιπόν είναι τα δεδομένα σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών, χωρίς ν’ αναφέρω την τραγική έλλειψη εξοπλισμού. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν καλούμαστε να σχεδιάσουμε τον προγραμματισμό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει